Den Askøy-baserte kunstneren og snekkeren elsker drager — og da av den norrøne sorten. Det får også barna på tre og fem år, Sverre og Bjørk, merke.

Til den første søndagen i advent tok tobarnspappaen dragefascinasjonen helt ut. Fra slutten av oktober sto han hver kveld i snikkarbua, en krypkjeller innredet som verksted, med sitt hemmelige juleprosjekt: En julekalender til ungene - i form av en gigantisk, over to meter lang drage.

— Den har dispenserfunksjon, så den kan brukes om igjen, sier Ronny lakonisk.

- Mamma, en drage på kjøkkenet!

Kvelden før 1. desember kom han akkurat i mål med dragen, og lurte den gigantiske kalenderen på plass på kjøkkenbordet. Uten å ha sagt et ord til barna om hva som ventet dem.

Selvfølgelig er det galskap, men også gøy!

Ronny Søvik (42), drageelsker og kunstner

— Jeg hadde sovedag søndag, men fikk med meg at treåringen var først oppe om morgenen. Kort tid etter kom brølet: "Mamma, det er en drage på kjøkkenet!". Jeg lå og humret for meg selv og koste meg med reaksjonen, forteller pappa Ronny.

Dragen skal egentlig henge loddrett på veggen, men noe trøbbel med opphenget gjør at den enn så lenge må stå på kjøkkenbordet.

Dragekroppen er hul. Langs ryggen er det to rekker med 21 røde hanekammer. Når 3— og 5-åringen stikker fingeren inn i hullet i hanekammen og trekker den opp, åpnes en luke.Dermed kan dagens lille kalendergave trille ut i dragemunnen.

— Når dragen kommer på veggen, vil pakkene skli ned helt av seg selv, på innsiden av dragekroppen. I munnen stopper de i dragetungen. Den er svart og dekket med lateks, slik at den blir litt spennende å ta i for barna. De må bøye den fjærbelastede tungen ned for å få tak i gaven, forklarer dragekalendersjef Ronny.

Årets korteste dag

Var det noen som reagerte på det med 21 hanekammer? En julekalender skal jo liksom ha 24 luker?

Poenget er å dele opplevelsen med ungene

Ronny Søvik om presset for å ha dyre julekalendere

Som sagt: Ronny er fan av det norrøne, og forholder seg ikke til den klassiske adventskalenderen.

— Du kan godt kalle det en julekalender, for enkelthets skyld. For meg er dragekalenderen en nedtelling til vintersolverv den 21. desember, årets korteste dag. Vintersolverv faller også sammen med dagen vi skal reise nordover til familien på Sunnmøre. På den måten blir det nedtelling til to begivenheter samtidig.

Hjemme hos familien på Erdal mandag ettermiddag er det duket for årets andre kalendertrekning. Bjørk på fem år må stikke armen langt inn i dragekjeften for å få tak i innholdet i «luke» nummer 2. Pappa Ronny løfter dragen litt opp, slik at tyngdekraften kan virke på dagens lille gave, pakket inn i aluminiumsfolie. Mandag var gaven en Twist-sjokolade og et lite Lego-sett.

Jeg begynte på den i slutten av oktober

Pappa Ronny om drage-lagingen

— For meg som holder på med norrønt håndverk og elsker drager, er det viktig å trene barna mine opp til å like disse dyrene, sier Ronny med et smil.

- Dele opplevelsen

Kunstneren har fått med seg debatten om foreldre som nærmest går amok med pakkekalendere til barna i mangetusenkronersklassen. Selv om han selv har brukt lang tid på å lage en helt eksepsjonell julekalender, synes ikke Ronny at han havner i den kategorien.

— Gavene er ikke poenget, det er å dele opplevelsen med ungene. Lysten har drevet meg, samtidig som jeg får holdt ved like et håndverk og tar lærdom av det.

— Det der presset hvert år med å bruke masse penger på julekalenderen, det bryr jeg meg ikke noe om. Men noen ganger må man bare lage noe. Totalt, inklusiv materialer og gaver, har jeg brukt rundt 1300 kroner. Selvfølgelig er det galskap, det jeg har gjort, men også gøy!