Bakgrunnen er at butikken solgte over 100 kilo gammel kjøttdeig.

Det var på et uanmeldt tilsyn onsdag at Mattilsynet oppdaget rutinesvikten. Kjøttdeigen hadde holdbarhetsdato til 12. desember, men var blitt påført holdbarhet til 14. desember.

— For dårlige rutiner Seksjonssjef i Mattilsynet Aslaug Sandvin sier dette ikke skal skje.

— Butikken har hatt for dårlige rutiner for merking av kjøttdeig, og vi vil nå følge opp med flere tilsyn, sier Sandvin til NTB.

ICA har nå startet intern gransking av saken, og butikken i Bergen har hentet inn ny butikksjef.

— Jeg er i Bergen for å ivareta driften midlertidig. Utover det har jeg ingen kommentarer, sier regionsjef for ICA Maxi, Peder Skytte Rasmussen til NRK.

Feilmerking også i Sverige

Avsløringen av feilmerkingen i Bergen skjer bare en uke etter at en identisk sak dukket opp hos samme kjede i Sverige. Et svensk dokumentarprogram avslørte at ICA-butikker systematisk har forlenget best før-datoen på kjøttprodukter.

ICA Maxi i Åsane har fått pålegg om å utbedre sin egenkontroll slik at dette ikke skjer igjen.

— Dersom rutinene ikke bedrer seg, kan Mattilsynet i verste fall kreve stenging av ferskvareavdelingen, sier Aslaug Sandvin.

Flaut Også den sentrale ledelsen i ICA ser alvorlig på hendelsen.

— Saken fra Åsane er både flau og uheldig, og det skal ikke skje. Hendelsen i Åsane kan likevel ikke sammenlignes med det systematiske jukset som har skjedd i Sverige. Der pakket man om kjøttdeig som tidligere har ligget i salgsdiskene. I denne saken har det blitt begått en dum feil, og ingen har hatt som mål å lure noen, sier kjedesjef Dag Halvorsen til NTB. (©NTB)

RETT I BOSSET: Kjøttdeigfadesen på ICA kostet sjefene jobben - foreløpig.