I kveld skal 250 kvinner i Bergen feire seg selv i Rekstensamlingene. Interessen har ifølge arrangør Bitten Schei vært så stor at det er venteliste.

Men blant de av byens kvinner som har oppnådd posisjoner innenfor næringsliv og politikk, er det ikke mange som gidder å gå på middagen, som ifølge invitasjonen skal være «nettverksbygging for det 21. århundre».

— Nei, det er ikke en setting der jeg har noe å bestille. Jeg går gjerne på damemiddag, men da er det med gode venninner, sier byrådsleder Monica Mæland (H), som BT i høst kåret til Bergens mektigste.

— Nei, det har jeg ikke vært interessert i å prioritere, sier kommunalråd Anne-Grete Strøm-Erichsen (A).

Ikke svaret for å få makt

De er i godt selskap. Administrerende direktør Vibeke Eriksen i Frydenbø Holding skal heller ikke på middag. Ikke helsebyråd Trude Drevland (H), Anne Kverneland Bogsnes i Helse Bergen, Monica Salthella i Sparebanken Vest eller Margareth Øvrum i Statoil heller.

Nutecs administrerende direktør Marit Warncke fikk for noen år siden Bergen Næringsråds Sunniva-pris, som deles ut til en kvinne som spesielt har utmerket seg innen næringslivet.

Hun vil ikke på damemiddag.

— Jeg synes det er mye kjekkere med fellesmiddager. Jeg synes ikke dette er svaret for å skaffe seg større makt og innflytelse for kvinner, sier Warncke.

Blant arrangørene er tidligere stortingsrepresentant Rita Tveiten (A). Hun gleder seg og tror det blir en flott fest, og mener middagen er et sted for de fleste.

— Vi vil løfte dette til å bli noe utover hva som er vanlig her i byen. Det skal ikke være sånn at du må være medlem et sted, eller ha kjennskap hit og dit for å komme. Alle som kommer skal føle at de betyr noe i besøket, sier Tveiten.

Kremer og overraskelser

Derfor har arrangementskomiteen gått bredt ut og invitert. Det betyr at både arbeidsledige, studenter, sykepleiere, næringslivsfolk fra alle lag er velkommen.

— Det blir smekkfullt, og det blir en suksess. Jeg har opplevd at mange i prosessen har vært negativ til arrangementet, men de som er knallskeptisk og bare sitter på ræven, de skal få stå igjen på perrongen, sier Tveiten.

Etter hva BT forstår skal både Chess, NetCom og Manpower være sponsorer. Det skal blant annet deles ut en gründerpris som må finansieres. Og det skal loddes ut gaver, blant annet store poser «med gode kremer».

Arrangementskomiteen ønsker ikke å fortelle hvem som kommer, men røper at tidligere statsråd Grete Knudsen står på listen.

Anne-Grete Strøm-Erichsen, kommunalråd, Arbeiderpartiet: – Dette har jeg ikke vært interessert i å prioritere, og jeg har egentlig ikke tenkt over om det kunne være interessant engang.
Monica Mæland, Byrådsleder: – Det faller ikke naturlig for meg å delta på sånne middager. Jeg går gjerne på damemiddag, men da med gode venninner. Det er ikke en setting hvor jeg har noe å bestille.