TRUDE HAUG

**NAVN: Grethe Sjøstrøm

ALDER: 56 år

SIVIL STATUS: Er gift og har to gutter

AKTUELL: Sjefsyersken på Den Nationale Scene avslutter nå arbeidet med kostymene til «Idioten» og har akkurat tatt fatt på «Alice i eventyrland».**

— Jeg tenkte helt fra første dag at jeg ville sy kostymer på Den Nationale Scene. Jeg gikk på industriskolen i to og et halvt år, og var ferdig til jul i 1969. Rett etter jul averterte teateret etter folk på systuen, og 26. januar var jeg i gang på syloftet. Det var akkurat som å vinne i lotto, sier Grethe Sjøstrøm.

Hun sitter mellom permer fulle av kostymetegninger, under bilder av teaterkostymer, et septer med gullkule står i hjørnet og borte på veggen henger en flott diplomatfrakk som teateret en gang har fått i gave av en fin bergenser.

Syere og påkledere

Utenfor kontoret sitter til vanlig seks kostymesyere. Men Grethe styrer også over tilskjærere, herreskreddere og påkledere. Sjefsjobben har hun hatt i ti år og trives med den.

Det er bare så vidt BT får foten innenfor i dag, for i to dager har DNS besøk av kostymedesigneren til «Alice i Eventyrland», og det er travelt, travelt, travelt.

— Og vi blir bedre og bedre, får stadig mer kunnskap og legger mer vekt på at alt skal være tidsriktig, også undertøyet, sier sjefsyersken.

Et paradis på Florida

— Jeg er født og oppvokst på Florida sykehus. Faren min var vaktmester der, og vi bodde i huset som ligger ytterst på neset. Dette var før den nye Nygårdsbroen ble bygd, og vi hadde en fantastisk utsikt. Det var et paradis. Vi var seks søsken og vi hadde hele Floridahagen og Nygårdsparken å boltre oss i, forteller Grethe.

I dag bor hun på Os. Når hun er hjemme syr hun på en fanabunad til sin yngste sønn. Men ellers syr hun ikke noe nå. Det gjorde hun før, da ungene var små. Nå er det ikke mange stoffbutikkene igjen i Bergen, så det er ikke det store utvalget verken til privat bruk eller til teateret. Men teateret prøver å finne stoffer i Bergen. Selv om det meste blir kjøpt inn fra Tyskland.

Ingen partyløve

Helt siden 1970 har Grethe sett DNS sine oppsetninger. Alle sammen. Men hun venter en tid etter premieren, til hun får arbeidet litt på avstand, slik at det ikke føles som å være på jobb når hun ser stykkene.

Men du finner henne ikke på premierefestene.

— Jeg er ingen partyløve, smiler hun. Derimot er hun glad i å gå på ski, men det skulle en skiglad mann til. Han traff hun i 9. klasse, og hun elsker ham ennå.

— Jeg har hatt full klaff med jobben, mannen og har to skjønne sønner. Hva mer kan en ønske seg? spør hun.

26. februar er ikke sjefen til stede i den gamle vaktmesterleiligheten på teateret hvor systuen ligger nå. Da er hun i Cortina i Italia og har det på G.

Kysehatter og høye liv

Drømmen er å få lage kostymer fra empire-tiden, som begynte rundt 1805. Den epoken har Grethe alltid ønsket å få jobbe med. Da var det høye liv og skjønne små jakker, rare kysehatter og lette stoffer.

Grethe mener hun er god til å planlegge, og da er det ikke dumt at hun er med i en gruppe som skal heve kompetansen blant syere. Prøverommet heter styringsgruppen, og de planlegger både korsettkurs og uniformssymposium. Sånne ting holder de på med der i gården. Heldiggrisene.

På vei ut stryker vi forbi noe svart og sølvmønstrete som henger på veggen. Det er en av Herborg Kråkeviks Funny Girl-kjoler som har vært til reparasjon og rens. Vedlikehold må til, og da er det alltid best å starte med kvalitet. Sier Grethe.

KOSTYMER: I dette yrket blir en aldri utlært, mener Grethe Sjøstrøm, sjef på systuen på Den Nationale Scene. Her med et par kostymer fra oppsetningen «Idioten» som har premiere i morgen. <br/>Foto: ØRJAN DEISZ