Aicha Bouhlou

Alder: 41

Yrke: Gallerist

Bosted : Allégaten

**Hvor vokste du opp?

-** Jeg er født i Marokko, men vokste opp i lille Nauheim i Hessen i Tyskland.

**Når flyttet du til Bergen og hvorfor?

-** Jeg var kjæreste med en bergenser og da jeg ble gravid i 1983 flyttet vi hit. Jeg følte meg hjemme her. Bergenserne likner mitt folk. Påståeligheten. Den lille haken de skyver frem når de legger hodet tilbake for å fortelle deg det meste om alt mulig. I motsetning til østlendingene synes jeg det er sjarmerende.

**Hvordan trives du i Bergen?

-** Godt. Jeg er bergenser av overbevisning. Når jeg ser turister, dunker hjertet ekstra hardt. Jeg er stolt over byen. Den er oversiktlig og har mitt tempo. Jeg liker at jeg kan nå alt til fots. Det er derfor jeg bor i sentrum.

Hva er spesielt ved Bergen? — Selve byen. Den er så arkitektonisk vakker. Det er ikke tilfeldig at jeg bor på Nygårdshøyden. Jeg liker den mellomeuropeiske stilen.

**Hvor går søndagsturen?

-** Fra frokostbordet og ned trappen til kunstgalleriet. Der går jeg tur med alle som tar søndagsturen til meg.

**Favoritt utested?

-** Jeg går lite ut. Hvis jeg gjør det, går jeg ut for å spise. I min kultur er vi veldig opptatt av mat. På Colonialen koser jeg meg med kaffe og gode oster.

**Hvor handler du klær?

-** Mange steder. Hos Inger på Twins i Bystasjonen hvis jeg trenger en bukse. Jeg liker personlig service. Jeg har fremdeles den kulturen med meg. Når jeg skal kjøpe noe ekstra fint, går jeg til Anne Lise Tollefsen på Boulevard. **De beste skillingsbollene?

-** Nå må jeg fornærme bergenserne. Jeg skjønner ikke at det går an å spise skillingsboller. Det er jo bare deig med sukker på. **Ditt beste skoleminne?

-** Da vi fikk ny tysklærer på ungdomsskolen. Han var veldig opptatt av litteratur. I vårt bokløse hjem ble det litt av en oppdagelse for meg. Jeg fikk låne alle bøker jeg ville av ham. Thomas Mann, Elisabeth Browning og Lord Byron. Jeg slukte det. **Din bergenske favorittrett?

-** Bergensk fiskesuppe. Det er Toro som har den. **Hvor er du medlem?

-** I Den norske Bokklubben. Det er lettvint av og til. Ellers liker jeg ikke å være medlem. På samme måte som jeg ikke liker å tilhøre en bestemt gruppe mennesker. Jeg vil ikke at folk skal tro at de vet hvem jeg er. **Hva samler du på?

-** Minner. Jeg prøver å skape gode øyeblikk for å bevare dem som minner. I sommer tok vi med oss våre to nieser til Frankrike. Jeg ville at vi skulle ha et felles minne fra barndommen deres. **Ditt bergenske favorittuttrykk?

-** Kjøss meg. Det er så rått og kommer langt nede fra magen. En av mine venninner tar ikke stygge ord i sin munn, men kan si dette tre ganger etter hverandre.

**Hva er du mest stolt over?

-** Jeg har lenge vært stolt over at det produseres så utrolig mye bra musikk i byen. Alle sa «look to Bergen». **Hva ville du vist en turist?

-** Jeg viser husene på Nygårdshøyden, trehusbebyggelsen på Nordnes, Fisketorget og Fløyen. Og Gamlehaugen og Troldhaugen hvis de har tid. **Hva er du minst stolt over?

-** Det er en ting som irriterer meg hver eneste dag. Alt bosset som flyter i byen. Min mann har ringt kommunen, men blir bare henvist fra den ene personen til den andre. **Hva mangler i Bergen?

-** Jeg er glad i å bo her. Bergen mangler ikke så mye. Byen kan ikke bli finere, men vi skulle hatt flere solskinnsdager. **Hva savner du når du er på reise?

-** Den bergenske selvsikkerheten. **Det mest romantiske stedet?

-** Ute på tuppen av Nordnes. Der kan du sitte og se på soloppgangen. Jeg drakk champagne med noen venninner der en gang. Det var kanskje champagnen som gjorde at jeg syntes stedet ble romantisk. **Ditt første kyss?

-** Jeg var 12. Det var en lek i et bursdagsselskap. Jeg vokste opp i en muslimsk familie. Man kysset ikke gutter før man giftet seg, så jeg nektet å bruke tunge. Det ble et luftkyss. Nesetippene traff hverandre mer en leppene. Den gangen forsto jeg at det er greit å være prinsippfast. Det var ingen som mobbet eller lo av meg. Men selv om det ble uskyldig, var jeg redd for at mor skulle se på meg at jeg hadde kysset en gutt. **Favorittbergenser?

-** Stein Olaf Onarheim. En sterk, flott og snill mann. Dessuten veldig klok. Han vet også hvordan man behandler en kvinne. Derfor får han alle poengene. **Hva synes du om buekorps?

-** Jeg er ikke særlig glad i dem. På avstand er det ok. Men små barn med gevær, gir meg assosiasjoner jeg ikke liker. **Når var du på Stadion sist?

-** Har aldri vært der. Min datter på 16 elsker Stadion. Hun påstår at jeg ikke vet hva jeg går glipp av. Det flotteste byfjellet? - Fløyen. Det er det eneste byfjellet jeg kan. **En god dag i Bergen?

-** En lørdag jeg har fri. Da går jeg en tretimers tur på Fløyen tidlig på formiddagen. På vei ned igjen kjøper jeg deilig sjokolade på Kjøttbasaren. Etterpå handler jeg krabbe, laks og frukt på Fisketorget og urter i en innvandrerbutikk. Jeg småhandler mat i et par timer, før jeg går hjem. Allerede klokken fem åpner jeg en flaske rødvin og begynner å lage mat. **Ordfører for en dag?

-** Jeg ville gjort om kjøkkenreformen.Det er en skam at våre gamle ikke får nylaget mat lenger. Jeg kommer fra en kultur der de gamle blir satt på pidestall og der mat er mye mer enn å spise seg mett. Hva vi putter i oss, gjør noe med humøret. Så jeg skulle funnet en norsk Jamie Oliver, og gitt ham 12 kroner mer per person hver dag. Det skal kanskje ikke mer til. **Bergen om 50 år?

-** Det er rart å tenke så langt frem. Jeg lever i nuet. Men jeg håper vi har fått bybane og at de narkomane har fått bedre kår, slik at vi har tatt parken tilbake.

Eirik Brekke