– Forferdelig tragisk, sier hovedtillitsvalgt Mons-Tore Nakken.

BT skrev i går at stadig flere gambler, også i arbeidstiden. Blant kontoransatte er pengespill på nettet mest utbredt. For andre grupper, blant annet yrkessjåfører, er gevinstautomater en større utfordring.

Tappet pengevesken

Transportselskapet Tide har om lag 2000 ansatte, hvorav 1600 jobber som sjåfører. Om lag halvparten av disse kommer fra det gamle busselskapet Gaia. Selskapet har flere ganger måtte håndtere personalsaker som angår pengespill. Det får BT bekreftet fra flere, både i og utenfor Tide.

— Vi har hatt tilfeller der ansatte har spilt med penger fra pengevesken, slik at sjåføroppgjøret har vært mangelfullt. Det tar jeg sterkt avstand fra, men vi må prøve å hjelpe dem så godt vi kan, sier hovedtillitsvalgt Mons-Tore Nakken i Norsk Transportarbeiderforbund, en av tre fagforeninger som organiserer Tide-sjåfører.

Han understreker at det ikke er et stort problem, men at det har vært flere enkelttilfeller i Tide.

Ikke lov å spille i uniform

Selv mener han at spilleavhengighet må sammenliknes med alkoholisme.

— Folk jeg har snakket med som sliter med pengespill, sier at de blir tiltrukket av automatene. Det er forferdelig tragisk. Jeg vet til og med om folk som har mistet jobben på grunn av dette, sier Nakken, som ikke ønsker å gi detaljer om oppsigelsene.

Nakken opplyser videre at Tide har klare retningslinjer for hvordan sjåførene skal opptre i arbeidstiden.

— Vi har blant annet en regel som sier at man ikke får stå og spille på automatene iført uniform, sier Nakken.

Å oppholde seg på bar eller handle på Vinmonopolet er heller ikke tillatt for de ansatte, mens de har på seg arbeidsantrekk.

Mer fokus på rus og alkohol

Nestleder i Yrkestrafikkforbundet (YTF) i Tide, Leif Jørgen Ulvatne, bekrefter at han kjenner til at det har vært tilfeller der ansatte har spilt på gevinstautomater i arbeidstiden.

Han opplyser at Tide har tatt problemet på alvor, og at det legges stor vekt på å gi nyansatte innføring i selskapets etiske regelverk.

— For dem det gjelder, er spilleavhengighet ille. Men i forhold til den mengden sjåfører vi har, er ikke dette et stort problem for oss. Vi har hatt mer fokus på rus- og alkoholmisbruk, sier Ulvatne.

Arbeidslivet kompetansesenter for rus- og avhengighetsproblematikk (AKAN) har denne høsten iverksatt et 3-årig forskningsprosjekt om gambling i arbeidslivet. Av de seks bedriftene forskerne vil undersøke, er tre selskaper transportbedrifter.