I november fikk Tide 45 splitter nye gassbusser. På disse bussene foregår gassfyllingen på siden, ikke i fronten som tidligere. For at ikke andre busser skal kjøre inn i gasslangen er Tide pålagt å støpe opp betongkanter mellom plassene til hver buss.

Ifølge en melding som er sendt til Arbeidstilsynet er syv sjåfører blitt sykmeldt i løpet av halvannen måned etter å ha snublet i de 15 cm høye kantene i bussparkeringen på Mannsverk. En av dem har vært borte fra jobb i seks uker.

Slik beskrives skadene:

  • Godt forslått og måtte gå hjem.
  • Skade i fot og arm, seks ukers sykmelding.
  • Knekt ribben.
  • Vridd kne.
  • Knekt arm.
  • Skade i fot, forslått.
  • Godt forslått, blåmerker. Det er også flere andre som har snublet og fått mindre skader.

Selvlysende maling

Avdelingsleder Steinar Hesthammer i Tide Buss AS sier bedriften nesten aldri har personskader blant sine ansatte. Han kan ikke huske sist skade før november.

— Det er fort gjort å snuble i mørket når sjåførene kommer på jobb tidlig om morgenen. Særlig når kantene er helt nye. Derfor har vi nå malt dem med fluoriserende hvit maling som også brukes i overgangsfelt. I tillegg jobber vi med å få opp røde brøytestikker med refleksbånd, sier Hesthammer.

Han har ikke fått melding om nye skader etter at kantene ble malt.

— Det er vi veldig glade for. Det ser ut til at tiltakene har vært effektive, sier han.

Også på Haukås er det støpt opp tilsvarende kanter i bussparkeringen.

— Jeg kjenner til at to personer har snublet og skadet seg her. De var nok hjemme fra jobb en dag, men ikke noe mer, sier avdelingsleder Tom Waardal i Tide Buss AS.

På Haukås er kantene malt gule. Da snøen kom ble det også satt opp brøytestikker. Ifølge Waardal har det ikke vært flere skader etter dette.

- Unødvendig

Verneombudet i Tide Buss som har sendt meldingen til Arbeidstilsynet er på ferie, men hovedverneombud Arne Rasmussen bekrefter innholdet. Han mener kantene er unødvendige.

— Påfyllingssystemet stikker 25 cm ut på siden av bussen, så helt teoretisk kan en treffe det hvis en klistrer en annen buss helt inntil en som fyller. Det skal jo gå folk mellom bussene, så i praksis parkerer vi aldri så tett. Uansett er andre sikkerhetssystemer som slår inn hvis noen skulle komme til å treffe fyllingssystemet, sier Rasmussen.

Han sier sjåførene strekker seg langt for å stå i jobben, og få alt til å fungere.

— De har en imponerende yrkesstolthet til tross for veldig høyt stressnivå.

PÅLEGG: Kantene som har skadet mange sjåfører skal hindre at andre busser river med seg slanger som brukes til gassfylling.
RUNE STØLÅS