— Vi har siktet føreren for brudd på vegtrafikklovens paragraf 3, sier lensmann Åge Løseth i Sogndal.

— Siktelsen er tatt ut med bakgrunn i åstedsundersøkelser og avhørene i dag. Vi mener det er skjellig grunn til å mistenke at sjåføren har vært uaktsom og delvis kommet over i motgående kjørefelt, og dermed forårsaket situasjonen.

Politiet har beslaglagt førerkortet.

Erkjenner ikke straffskyld

Advokat Arvid Mellingen er oppnevnt til forsvarer av sjåføren.

— Han erkjenner ikke straffskyld i forhold til siktelsen, sier Mellingen.

— Han har heller ikke samtykket til beslag av førerkortet.

Det var på mandag ettermiddag at den alvorlige bussulykken skjedde på riksvei 55 ved Fardal i Sogndal kommune. En norsk lokalbuss og en svensk turistbuss med taiwanske turister ombord frontkolliderte. To kvinner omkom i ulykken. I tillegg ligger to alvorlig skadet på Haukeland universitetssykehus.

Avhørt et titalls vitner

Politiet har avhørt et titall vitner, og det pågår også vitneavhør utover ettermiddagen tirsdag.

— De fleste av de avhørte var passasjerer i bussene, men vi har også avhørt vitner fra biler som kom rett bak ulykkesbussene, sier Løseth.

Politiet utførte foreløpige avhør av begge sjåførene mandag, og et nytt avhør med den nå siktede føreren tirsdag. Føreren av den norske bussen skal avhøres i løpet av kvelden.

— Vi vil også gjennomføre rettslige vitneavhør av de mest sentrale vitnene fra Spania og Taiwan i løpet av onsdag og torsdag. Dette gjør vi fordi det kan bli vanskelig å få dem tilbake til Norge i en eventuell rettssak, sier lensmannen.

- Erfaren sjåfør

Den svenske 54-åringen var sjåfør for busselskapet Bergkvarabuss, som har kjørt turistbusser i Skandinavia siden 1970-tallet.

Den svenske bussjåføren er erfaren og har kjørt mye i Norge tidligere, ifølge sjefen hans, Göran Mellström.

— Dette var helt nytt for meg. Vår fører oppga en annen versjon til oss, sier Mellström, som er daglig leder i Bergkvara.

Mellström snakket med sjåføren mandag kveld. 54-åringen skal ha forklart at han holdt så langt han våget ut til kanten av veien da han kolliderte med den motgående bussen.

— Hva som har skjedd her, er vanskelig for meg å bedømme, så vi må bare avvente utredningen og stole på myndighetene. Dersom dette viser seg å stemme, er det svært beklagelig.

KOLLIDERTE MED NORSK BUSS: Den svenske turistbussen fikk store skader i sammenstøtet. En kvinnelig passasjer omkom, og ni andre måtte ha legebehandling. Også i den norske bussen omkom en ung kvinne.
Tor Høvik
KRAFTIG KOLLISJON: Den norske rutebussen bærer preg av kreftene som har vært i sving.
Tor Høvik