Mannen er hjemmehørende i Hitra kommune, og var alene i førerhuset da ulykken skjedde, like før klokken 09.45 i morges. Han var da på vei fra Oslo til Bergen.

— Hadde kjøretøyet sklidd én meter lenger ut i fjorden, ville det endt langt verre. Første fjellhylle er på 30 meters dyp, forteller fungerende brannsjef Gunnar Ulveseth ved Vaksdal brannvern.

Ettet en time, klokken 10.38, klarte brannmannskapene å få den fastklemte sjåføren ut av førerhuset. Han var ved bevissthet og klaget over smerter i kroppen.

Lettere skadet

Sjåføren er etter forholdene i fin form etter den dramatiske opplevelsen. Han ble fraktet med båt fra ulykkesstedet til Vaksdal kai og derfra til sykehus med ambulanse.

— Mannen er lettere skadet og tilstanden er stabil, sier sykepleier Modulf Amundsen ved Akuttmottaket på Haukeland sykehus til bt.no.

Tilhengeren tilhører Johs. Lunde Transport i Stavanger, mens trekkvognen tilhører det engelske transportfirmaet Caledonien. Tilhengeren var lastet med kolonialvarer.

REUTERS

Ulykken skjedde i Vaksdal kommune mellom Boge og Langhelle. Semitraileren kjørte i retning Bergen på E16, da det kjørte utfor veien like utenfor den østre inngangen til Kjenestunnelen.

Det er ingen markerte bremsespor på ulykkesstedet. Veistrekningen er rett, og fartsgrensen er satt ned til 50 km/t like før innkjørselen til tunnelen.

Kjøretøyet dro med seg 20 meter av autovernet og en lyktestolpe før det raste ned en 30 meter høy skrent. Stoppet av et rødt, lite naust og en kraftig tretrapp havnet semitraileren halvveis i fjorden. Trekkvogn og tilhengeren skilte lag, og tilhengeren var nære på å tippe ut i fjorden.

ARKIVFOTO: SCANPIX

Den 36 år gamle føreren ble sittende fastklemt i førerhuset, som ligger delvis under vann.

Fem brannmenn fra Sandviken bisto redningsmannskapene, med blant annet to redningsdykkere. Dykkerne ble sendt ut i fjorden, oog sørget for å ivareta sikkerheten til redningsmannskapene som arbeidet ved vraket.

Lange køer

Ved Vaksdal lensmannskontor får bt.no opplyst at redningsmannskapene fikk satt en båt på vannet i forbindelse med redningsoperasjonen.

Luftambulansens helikopter landet like ved ulykkesstedet ved 10-tiden.

E16 ble sperret for trafikk kort tid etter ulykken. Det oppsto raskt lange køer, men etter en periode med manuell dirigering ble veien åpnet for ferdsel.

FASTKLEMT: I tre kvarter ble den 36 år gamle føreren sittende fastklemt i førerhuset.
Foto: Knut Strand