Ulykken skjedde om ettermiddagen torsdag 25. juli i år, på Dokkeskjærskaien i Bergen. Den tiltalte sjåføren er en mann i slutten av 20-årene som kjørte for et norsk firma.

Mannen kjørte videre etter hendelsen, men politiet fikk kontakt med ham samme kveld. Sjåføren kom tilbake til åstedet for ulykken, og der ventet politiet på ham.

- Sjåføren sier han ikke merket noe sammenstøt. Avhørene av ham viser at han tar dette tungt, sa politiadvokat Helge Vigerust da politiet fortsatt etterforsket saken.

Sjåføren har nektet straffskyld.

Hadde hentet boss

Sjåføren av den 16-18 tonn tunge lastebilen hadde hentet boss fra cruiseskipet «Voyager». Samtidig var en gruppe cruiseturister på vei tilbake til skipet etter en dag i Bergen. Den omkomne 52-åringen var på cruise med sin kone, og skal ha gått bort til kaikanten for å fotografere.

Der ble han påkjørt av den ryggende bossbilen, ifølge tiltalen som nå er tatt ut av Statsadvokatene i Hordaland

— Han falt og ble hengende fast under lastebilen og slept cirka 30 meter langs kaien, heter det i tiltalen.

Personer på kaien observerte påkjørselen. Politiet har tidligere opplyst at det også finnes videobilder, fra flere forskjellige vinkler, som viser hva som skjedde da 52-åringen ble truffet. Noen av bildene viser også selve påkjørselen.

Forsvareren til den tiltalte sjåføren, advokat Harald Kvarme, sier han foreløpig tar tiltalen til etterretning.

— Jeg har ikke fått snakket med min klient og vet ikke hvordan han stiller seg til at det nå er tatt ut tiltale, sier Kvarme.

VIDEOBILDER: Politiet har tidligere opplyst at det også finnes videobilder, fra flere forskjellige vinkler, som viser hva som skjedde da 52-åringen ble truffet. Noen av bildene viser også selve påkjørselen.
PAUL S. AMUNDSEN (ARKIV)

Belgieren skal ha gått rundt noen sperrebukker med bånd mellom for å komme seg til stedet han ville fotografere fra. Sjåføren har nektet straffskyld, og ga under etterforskningen uttrykk for at han tar saken tungt.

Knusningsskader

Statsadvokatene i Hordaland mener at sjåføren av lastebilen skulle forvisset seg om at det ikke var fotgjengere bak ham da han rygget «en lengre strekning».

Den belgiske cruiseturisten ble påført store skader, blant annet knusningsskader i hodet, og døde på Haukeland universitetssykehus — under et halvt døgn etter at han ble fraktet dit i ambulanse.

I den kommende rettsaken kan det komme krav fra påtalemakten om at sjåføren mister førerretten. I retten kan sjåføren også bli møtt av et krav om oppreisningserstatnning til avdødes enke.

— Det er ikke unaturlig med et erstatningskrav mot sjåføren i forbindelse med en eventuell rettssak. Jeg har informert enken etter avdøde om den muligheten. Men nå har hun helt andre ting å tenke på, sa enkens bistandsadvokat, Arild Dyngeland, til BT i august.