I RETTEN: Forsvarer Harald Kvarme.
MARITA AAREKOL

Sjåføren tidlig i 30-årene møtte i dag som tiltalt i Bergen tingrett, etter dødsulykken på Dokkeskjærkaien torsdag ettermiddag 25. juli i fjor.Sjåføren er tiltalt for ikke å ha sjekket godt nok om det var fotgjengere bak lastebilen, da han rygget ut langs kaikanten med en bosscontainer fra cruiseskipet «Voyager».

Slept under

En belgisk turist (52) fra «Voyager» hadde vært på kaikanten for å fotografere. Han kom gående mot den ryggende lastebilen.

Turisten ble truffet — og ifølge politiet slept med over 30 meter. Han døde av skadene på Haukeland under ett døgn senere. Lastebilens snittfart er av vegvesenet, basert på overvåkingsbilder, beregnet til 18 km/t.

— Det har vært min aller, aller største frykt i verden, helt siden jeg tok lastebillappen, at noe slikt som nå faktisk har skjedd, skulle skje, sa sjåføren da han forklarte seg mandag morgen.Han nekter straffskyld for både uaktsomt drap - og for å ha overtådt vegtrafikklovens krav om å «ferdes hensynsfullt og være aktpågivende og varsomt».

— Nei, svarte sjåføren og ristet på hodet da dommeren spurte om han erkjente straffskyld for tiltalepunktene.

- Merket ingenting unormalt

I sin forklaring sa at han ikke hadde merket noe som helst unormalt med lastebilen under ryggingen.

— Jeg har ikke sett den mannen i det hele tatt. Han må beklageligvis ha vært i min blindsone, sa sjåføren.

— Det var ingenting unormalt som skjedde med lastebilen da jeg rygget.

Ble oppringt av sjefen

Sjåføren kjørte videre og mot Sotra for å levere containeren. Han sa i retten at han ikke visste om ulykken før han fikk en telefon fra sjefen sin.

— Sjefen sa det hadde vært et uhell og at jeg måtte komme ned igjen på kaien. Politiet sto der da jeg kom. Først da ble jeg helt klar over at noe hadde skjedd.

Ifølge politiet var sjåføren tilbake på åstedet etter cirka en time.

- Oppfattet som trygt

I retten viste sjåføren til at det var sperrebånd som gikk parallelt med kaikanten der han rygget, og at han hadde sett en vakt med gul vest som han antok skulle passe på cruiseturistene på stedet.

— Jeg ble anvist dette området, mellom sperrebåndene og kaikanten, som mitt arbeidsområde, sa sjåføren.

— Jeg vurderte området som trygt å ferdes i, og jeg antok vakten var der for å passe på turistene. Ellers ville jeg bedt noen om hjelp til å følge med under ryggingen, sa han.

Enken følger saken

Den avdøde 52-åringens enke og et famililemedlem av henne var på plass i rettssalen før saken startet mandag morgen. Hun gikk ut da aktor i saken viste tre ulike klipp med overvåkingsvideoer fra hendelsen.

Ifølge bistandsadvokat Arild Dyngeland ønsker enken å følge saken for å få vite nærmere hva som skjedde — og hvordan det kunne skje.- Det har vært en dramatisk hendelse. Jeg tror det å følge rettssaken kan være et viktig ledd i sorgprosessen, sier Dyngeland.

Han vil legge frem et krav om oppreisningserstatning på vegne av enken, men ville mandag ikke si hvor stort kravet blir.