KJERSTI MJØR

Åtte måneder gamle Nicholai tumler rundt på stuegulvet hjemme i Sædalen, lykkelig uvitende om dramaet i Ebeltoft forrige onsdag. Men på stuebordet ligger flere utgaver av Jyllandsposten oppslått, med bilder av både Nicholai, mamma og pappa i sykehussengen i Århus.

Siw Schjøtt vakte oppsikt i danske medier, da hun som første pasient ble operert for blodpropp i hjernen med lasso. Allerede neste morgen følte tobarnsmoren seg i god form, og både Jyllandsposten og dansk TV 2 konstaterte at «Læger fjerner blodprop med lasso».

Denne uken kom familien Schjøtt hjem til Bergen igjen, lykkelig over at feriemarerittet i Danmark endte godt.

— Jeg var livredd

Familien på fire var på restaurant, da Knut Erik la merke til at Siw forandret seg.

— Hun mistet kniven, og tok seg til hodet. Stemmen ble sløv, ansiktet skeivt og hun ble slapp på venstre side. Jeg tenkte «slag» med en gang. Det er den verste opplevelsen i mitt liv, sier han til BT.

En sykepleier som åt lunsj samme sted, fikk lagt Siw i stabilt sideleie. Ambulanse og legebil ble tilkalt, og legen skjønte raskt at hun trolig hadde fått slag. Siw ble fraktet til Århus Sygehus, og blodpropp ble konstatert. Tre timer senere ble hun trillet inn i operasjonssalen, der et stort legeteam ventet.

— Da jeg så Siw på operasjonsbordet, og alle legene rundt henne, skjønte jeg alvoret, forteller Knut Erik.

— Jeg var livredd, og sikker på at jeg skulle dø. Like før jeg fikk narkosen, tenkte jeg: Dette er siste gang jeg ser Knut Erik, sier Siw.

Ingen av dem ante at Siw som første pasient i Danmark skulle gjennomgå en ny type operasjon. Det fikk de først vite gjennom en bekjent, som hadde lest om den oppsiktsvekkende operasjonen i Jyllandsposten.

Ikke kjent i Norge

Vanligvis blir slagpasienter i Århus behandlet med blodproppoppløsende medisin.

— Men den metoden var vi ikke sikre på i dette tilfellet. Det var en ganske stor blodpropp i en sentral del av høyre hjernehalvdel. Hadde vi prøvd å komme den til livs på tradisjonell måte, er det fare for at det hadde gått for lang tid. Det kunne ført til permanente skader, sier overlege Niels Jakob Bartholdy, som utførte operasjonen ved Århus Sygehus.

Siw fikk ført et rør opp gjennom lysken til hjernen, der en lasso på to millimeter grep fatt om blodproppen, og hentet den ut stykke for stykke. Lassometoden er kjent fra andre type operasjoner, men er uvanlig ved hjerneinfarkt.

— Jeg har ikke hørt om en liknende operasjon i Danmark før, sier Bartholdy.

Heller ikke nevrolog Halvor Næss ved Haukeland Universitetssykehus kjenner til at sykehus i Norge har utført denne typen operasjon. Men behandlingen har vært forsøkt på noen få pasienter i Sverige, opplyser han.

- Epokegjørende

Århus sygehus har vært forberedt på en slik operasjon siden 1. januar år. Årsaken til at Siw ble den første, er først og fremst alderen hennes.

— Metoden er særlig velegnet for yngre, friske pasienter uten forkalkinger. Dessuten satt blodproppen sentralt til, der det er mulig å komme til med lasso, forklarer Bartholdy.

— Vi var mentalt forberedt på operasjonen, og vurderer den som vellykket. Pasienten kommer til å fungere normalt igjen, sier den danske legen til BT.

— Er det en dramatisk operasjon?

— Egentlig ikke. Det er ingen spesiell risiko med operasjonen, som tar en liten time. Utstyret er dyrt og avansert, og finnes kun på danske universitetssykehus. Men det er klart at dette er en epokegjørende historie for familien.

Og familien Schjøtt priser seg lykkelig over å ha hatt hell i uhell.

— Vi er utrolig glade for at vi var der vi var da dette skjedde, og at legen som utfører slike operasjoner var på jobb. Dessuten får man et annet syn på livet, og setter større pris på det man har.

Men vissheten om at Haukeland ikke utfører slike operasjoner, gjør dem utrygge. - Hva om dette skjer igjen?

Uaktuelt i Bergen

Nevrolog Halvor Næss utelukker at det er aktuelt å operere pasienter med hjerneinfarkt med lasso i Bergen. Haukeland Universitetssykehus gir blodproppoppløsende medisin til pasienter som Siw.

— Lassometoden ved hjerneinfarkt er ikke undersøkt på vanlig måte i en kontrollert, internasjonal studie. Ingen kan derfor med sikkerhet vite at behandlingen er god, og det finnes metoder jeg har mer tro på enn denne, sier Næss til BT.

— Haukeland har lang erfaring i å gi blodproppoppløsende medisin, og er i teten i Skandinavia. Derfor er det å bo i Bergen er en ubetinget fordel for pasienter som får hjerneinfarkt

DANSK SENSASJON: Siw Schjøtt (26) fikk blodpropp i hjernen på en restaurant i Ebeltoft forrige onsdag. Tre timer senere ble hun operert med lasso, som første pasient på et dansk sykehus. Nå er hun hjemme i Bergen igjen med mannen Knut Erik og sønnen Nicholai på åtte måneder. Storesøster Celina (4) var i barnehagen da bildet ble tatt.<p/>FOTO: HELGE HANSEN
FAKSIMILE: Siw Schjøtts operasjon vakte oppsikt i danske medier, deriblant avisen Jyllandsposten.