Onsdag formiddag ringte to menn på flere dører på Radøy. De sa de var fra politiet, og spurte etter navngitte personer. Mennene kjørte rundt i en rød bil.

Flere av dem som åpnet dørene fattet mistanke, og ringte politiet for å spørre om det virkelig var politifolk som hadde vært på besøk. Noen sendte også ut meldinger til venner og kjente der de advarte mot falske politifolk i området.

Lokkemenn

Etter hvert dukket det også opp meldinger om at to menn i en rød bil har forsøkt å lokke med seg barn.

— Jeg fikk flere meldinger fra andre foreldre i området. Det sto at det var observert en rød bil på Manger med to menn som forsøkte å lokke barn til bilen. En av mennene var mørk i huden og rundt 30 år. Den andre mannen var lyshåret og i 50-årene. Jeg ble også oppfordret til å spre budskapet, forteller Tor Erik Lærkerød.

Da han kom hjem fra fotballtrening med sønnen hadde Lærkerøds kone fått ti tilsvarende meldinger. Ryktene hadde også spredt seg på Facebook.

— Etter hvert fikk vi også meldinger om at mennene var pågrepet. Da ringte jeg politiet. Jeg lurte på om jeg trengte å være bekymret, og om jeg skulle advare sønnen min før han går til skolen i morgen.

Fem høns

— Det har vært to sivile politifolk fra Bergen på et helt legalt oppdrag. De har kjørt en rød bil som tilhører politiet, sier lensmann Einar Vatne i Nordhordland til bt.no.

Utover dagen har ryktene bare ballet på seg.

— Det er én fjær som har blitt til fem høns. Det er mange røde biler på Radøy, så da har kanskje noen sett en rød bil som har stoppet ved noen barn, og så blir ryktene bare verre og verre, sier lensmannen.

Vatne mener likevel det er bra at folk er på vakt.

— Den har vært en del polske dørselgere her den siste tiden, så folk er nok veldig på vakt. Det er bra at de melder fra til politiet.