Foreslo øvelse

Sivilforsvaret foreslo i vinter en øvelse for beredskapsaktørene hvor scenario og ulykkessted var identisk med den faktiske hendelsen torsdag.

— Hallingskeid stasjon var en planlagt øvelse, hvor vi hadde forespeilet oss en identisk ulykke, forteller Bollmann.

— Nå fikk vi en hendelse før vi hadde rukket å gjennomføre den planlagte øvelsen, og det gikk heldigvis bra. Tenk bare på det scenarioet vi hadde hatt om dette hadde skjedd midt på vinteren.

Da ville vi ikke hatt like muligheter for å sende opp mannskap og utstyr med helikoptre, og faren for nedkjøling av passasjerene ville vært stor. Vi kunne fort fått en veldig alvorlig situasjon, legger hun til.

Problematisk logistikk

-Vi hadde med oss mye tungt utstyr, og vi ser i ettertid at dette blir for vanskelig å få opp utenfor allfarvei, sier Bollmann.

— Det er vanskelig å transportere utstyret i et område som Hallingskeid, fortsetter hun.

Nå vil sivilforsvaret utbedre utstyret, og pakke det i mindre og lettere enheter.

— Dette er et arbeid vi vil starte på til høsten, vi vil ha fokus på lette enheter som enkelt kan transporteres og settes opp ved slike steder, sier distrikssjefen.

Rammet for andre gang

Det var særlig sambandet som vanskeliggjorde arbeidet for den operative enheten på Hallingskeid.

— Mobil- og radionettet var nede, dette skapte store problemer for oss, sier Hordalands distrikssjef i sivilforsvaret, Anne-Margrete Bollmann til bt.no. Dette kunne vært løst hvis vi hadde kunne bruke jernbaneverkets samband, sier hun.

— Vi opplevde også å være rammet av sambandsproblemer i forbindelse med at Telenor nettverket falt sammen i forrige uke, sier Bollmann.

— Dette har altså skjedd to ganger i løpet av få dager, og det medfører beredskapsmessige operative konsekvenser, sier hun.

Nå vil hun ta opp problemene med Direktoratet for samfunnssikkerhet og beredskap.