På grunn av vennskapsforholdet krevde ikke offeret erstatning fra sin kamerat som satt bak rattet.

En fersk dom fra Gulating lagmannsrett beskriver den tragiske kjøreturen på Stord lørdag 9. april 2011.

En 22 år gammel mann kjørte nordover på E 39 ved Heiane sørvest for Leirvik, med sin kamerat i setet ved siden av.

— 130 kilometer i timen

Noen venner av dem kjørte i en bil foran. 22-åringen bestemte seg for å kjøre forbi. Etter å ha passert dem, mistet han veigrepet i en svak venstrekurve og skrenset, fikk sleng på bilen og kjørte ut på høyre side av veien.

Bilen ble løftet, snudd baklengs og havnet på taket. Deretter traff den et tre med bakenden før den traff et nytt med fronten. Bilen ble liggende på taket.

Ifølge dommen holdt sjåføren en fart på 130 kilometer i timen. Sakkyndige fra Statens vegvesen beskrev den som totalvrak og mente også at dekkene var utslitte og ulovlige å kjøre med, uten at dette hadde betydning for ulykken.

Bremsene bak bar preg av det at ikke hadde vært nok bremsekraft, ifølge dommen.

Sitter i rullestol

Passasjeren fikk en alvorlig skade i ryggmargen. Den påvirker armer, ben og hjertefunksjon. Han sitter i dag i rullestol og er lam fra brystet og ned som følge av ulykken. Han har bare 54 prosent lungekapasitet etter skadene.

I retten opplyste han at han til nå ikke har krevd erstatning fra sjåføren, på grunn av vennskapsforholdet som var mellom de to. BT har vært i kontakt med ham, men mannen avstår fra å kommentere saken.

Lagmannsretten beskriver kjøringen som hensynsløs. Kjøringen kunne ifølge retten ha ført til en enda mer alvorlig ulykke.

«Samlet sett og under hensyn til at det dreier seg om en bevisst og grov uaktsom kjøring som førte til en alvorlig skade som lett kunne ført til dødsfølge, må det av allmennpreventive grunner reageres strengt», skriver lagmannsretten.

Fikk strengere straff

Ulykkessjåføren fikk mindre skader etter sammenstøtet.

Han er dømt til seks måneder fengsel, to måneder av dem gjøres betinget. Mannen er også fradømt retten til å kjøre bil i tre år. Straffen er fire måneder strengere enn det mannen ble idømt i Sunnhordland tingrett. Aktor anket dommen og fikk medhold i lagmannsretten.

Advokat Thor Arne Reitan er forsvarer for sjåføren.

— Jeg har ikke fått dommen og har derfor heller ikke lest den. Derfor kan jeg heller ikke kommentere den, sier Reitan.