— Vi sitter her ennå ja, sier passasjer John Hjorth til bt.no klokken 17.

Sammen med ti andre passasjerer, har han tilbrakt hele dagen på HSDs MF «Eidfjord».

— Passasjerene er der fortsatt mest på grunn av bilene sine. Vi får foreløpig ikke bilene av fergen. Dette tar tid både for passasjerer og mannskap, men målet er å få alle dit de skal, sa informasjonsdirektør Arild Sondre Sekse i HSD til bt.no klokken 15.

Den gang håpet han ferjen ville være frigjort i løpet av et par timer. Men fortsatt gjenstår det litt arbeid før det kan skje.

— De snakker om at det skal skje noe snart. Men vi får ikke så mye informasjon, annet enn det vi hører på radioen, sier John Hjorth.

De fleste av de 11 passasjerene var på vei til Sløvåg da fergen braste inn i kaien i Skipavik, et annet anløp på ruten.

Hjorth, som er budbilsjåfør, skulle imidlertid levere en pakke til en kunde på Byrknesøy, og skulle av fergen i Skipavik.

— Kunden kom og hentet pakken, så den ble firt ned over den ødelagte fergelemmen, forteller Hjorth.

- God forpleining

Selv om bilene ikke kommer av fergen, som fortsatt ligger fast med fergelemmen delvis over seg, har enkelte av passasjerene vært i land.

— Mannskapet er behjelpelig med å oppfylle passasjerenes behov mens dette pågår. Men de fleste holder seg etter det jeg har forstått om bord, sier Sekse.

Det ufrivillig lange fergeoppholdet har ifølge Hjorth vært kjedelig, men passasjerene har tatt det med godt humør.

— Vi er jo blitt gode venner vi som er her, vi spøker og tøyser. Og vi har fått god forpleining med både mat og kaffe. Så servicen er det ikke noe å si på, sier Hjorth.

Likevel gleder han seg til å komme videre.

— Det skal bli herlig å komme løs, nå har vi hatt nok ferge for en stund, sier han.

Mobilkran

Det arbeides nå for fullt med å utbedre skadene på kaien og å få løs fergen.

— Det er kommet en ferge med mobilkran til stedet. Den kan bistå i å løfte fergelemmen som ligger over fergen, slik at vi får fartøyet løs. Så gjenstår å sjekke om den er seilingsdyktig, og eventuelt få kjørt den med biler og passasjerer til Sløvåg, sier Sekse.

Mannskaper fra Mesta jobber med skadene på fergelemmen, mens HSDs folk tar seg av MF «Eidfjord», som er noe skadet i baugen.

Ingen skadd

Ingen personer ble skadd da MF «Eidfjord» braste inn i fergekaien i Skipavik klokken 09.37 i morges. Sammenstøtet virket likevel dramatisk på passasjerene.

– Vi dundret nettopp for full musikk inn i fergekaien i Skipavik. Fergelemmen står langt innover dekk, forteller en av passasjerene på fergen til bt.no klokken 9.50.

John Hjorth satt i bilen som sto helt fremst i fergen da uhellet skjedde.

— Jeg så bare at kaien vokste mot meg, tråkket på bremsen og la meg ned i bilen. Du blir jo litt redd når sånt skjer, sier Hjorth.

Bilen hans fikk en sprekk i frontruten, men ellers skal verken biler eller passasjerer være skadd i sammenstøtet.

- Teknisk svikt

MF «Eidfjord» går mellom Leirvåg i Austrheim og Sløvåg/ Skipavik i Gulen.

Ifølge HSD var det 13 passasjerer og seks biler om bord da ulykken skjedde klokken 09.37 ved ankomst Skipavik. Fergen kom fra Leirvåg. Fergen har et mannskap på seks, pluss en i kafeen.

— Det er for tidlig å si hva som er årsaken til ulykken. Det er trolig en teknisk svikt, men dette vil bli undersøkt grundig, sier informasjonsdirektør Arild Sondre Sekse.

Politiet har rutinemessig tatt alkotest av kapteinen på fergen, men den var negativ. Hendelsen er ikke ansett som en politisak.

Reserveferge

Det er nå satt inn en hurtigbåt som frakter passasjerer på ruten til MF «Eidfjord». Fra klokken 16 kommer en reserveferge til å gå mellom Leirvåg og Sløvåg.

— Hvis vi kan bruke mobilkranen til å løfte og senke den ødelagte fergelemmen, kan reservefergen også gå om Skipavik så fort det lar seg gjøre, sier Sekse.

KRASJET: Fergekaien i Skipavik fikk store skader i sammenstøtet med fergen. FOTO: JOHN HJORTH (MMS)
JOHN HJORT (MMS)
llustrert Norsk Skipsliste