— Nesten vemodig dette, sier torghandler Hildegunn Foldnes. Hun er en av fire fiskehandlere som har overvintret under 57 meter seilduk.

— Jeg har vært på jobb hver bidige dag, uansett vær og vind, teltet har bare vært en drøm for oss, mer handel er det også blitt, sier Hildegunn i vanntett oransje, før hun slår håven i en åtte kilos druse av en kummetorsk.

— Og fra kundene har det bare vært positivt å høre, legger hun til.

I går måtte bodene rigges ned for første gang på 76 dager. For mandag står torghandlerne uten tak over hodet.

Første turistbusser

Det auler av byfolk på Torget en påskelørdag.

Utenfor teltet er både Hansine Haaland og andre brukskunstnere sprunget ut med vinterproduksjonen sin; glade glass og snertne hatter.

— Når Hansine er på plass er våren kommet, sier torgveteranene.

Langs Torget er årets to første turistbusser parkert, fra Jay A la Carte. Antakelig har de sett at det står «Hablamos Espanol» og «Parliamo Italianos» hos fiskehandler Ragnar Fjellskål. «Vi snakker norsk», står det også. Jøss, norsk også.

Og det opereres internasjonalt med torgpriser i Euro (16.50 for smoked salmon).

Mens Tore på Torget tilbyr lovlig hjemmebrent mellom frukten. Antakelig brente mandler.

— Her inne e' fiskene, Fredrik, sier en pappa til en guttunge som ikke er sen om å stikke nesen ned i kummen til breiflabben.

Og bak teltet sitter Haugesund-paret Synnøve Stueland og Haktor Stueland og piller frenetisk på et halvt kilo reker. Årets første utereker. Skallet flagrer i Vågen.

— Kaldt?

— Å, nei da, deilig i solen, men vi får billigere reker i Haugesund.

— Men ikke bedre?

— Mmmmmmmnnneii.

- Bør bli smartere

Ved boden til Øysten Fjellskål står Kirsten Elgan og Rolf Elgan fra Fana og lørdagssnoper seg en røkemakrell.

— Vi legger alltid turen innom Torget når vi er i sentrum, forteller de.

— Teltet har ikke skremt?

— Min første tanke da jeg leste om teltet var at «det var da godt at torghandlerne fikk et lunere sted å stå», forteller fru Kirsten.

Hun trives godt under telttaket.

— Men fra utsiden er det jo ikke noe fint, de bør få noe litt smartere, legger hun til.

Sigrun Ege, på torgtur med kusine Ruth Salomonsen, synes på sin side at teltet ikke er så stygt som enkelte vil ha det til.

— Men det er likevel bra at det blir tatt ned nå når det går mot vår og sommer, sier hun, og plasserer et snes egg i handleposen.

Egg fra lykkelige høner i Lonevåg på «Cheese Island» (Osterøy), står det på skiltet. Jo da, egg vet de å selge på Torget.

- Kjempepositivt med teltet

— Lørdagene går det gjerne i Laks, kveite, breiflabb, blåskjell, kreps og reker her på Torget. Mens folk i ukedagene trapper ned til torsk, sei og hyse, forteller fiskehandler Benedicte Sandtorv.

Hun kvier seg litt til mandag, uten tak og vegger.

— Dersom været fortsatt blir sånn som i dag, er det greit. Men det blir det jo ikke. Derfor har det vært kjempepositivt med teltet, synes hun.

Det synes også Arild Helland, daglig leder for Torget i Bergen AS. Allerede klokken ti søndag formiddag går han - sammen med elleve håndfaste karer - i gang med å rigge ned og vaske teltet.

— Som aldri mer kommer opp på Torget?

— Målet er som kjent å finne en løsning som alle med meninger om Torget kan godta, sier Helland.

Hemmelighetsfullt.

GØY PÅ TORGET: Malin Amdam (5) og Eirik Amdam (4) var blant mange som koste seg på torgteltets siste dag i går.
FOTO: KNUT STRAND