— Jeg kommer til å bli minst i den nye klassen også, sier tredjeklassingen Elise.

Til høsten skal hun og de 55 andre elevene fra Flatøy skule begynne på Sagstad skule, og Elise har allerede forhørt seg. Med fødselsdag 17. desember lå hun dårlig an, og heller ikke noen i den nye klassen er yngre enn henne.

  • Men det går bra å være minst. Det er jeg veldig vant til, sier Elise.

Må ta bussen

De siste dagene ved Flatøy skule preges av vemod og spenning. Den nest siste dagen får førsteklassingene møte sin nye lærer, Tove Sletten. Til høsten skal elevene fra Flatøy ta bussen de to kilometerne til den nye skolen. Med nedleggelsen av Flatøy skule, forsvinner den siste skolen i Meland som alle elevene gikk til.

Det jeg husker aller best er da det var en mus på do

Olve Austfjord (13), elev

— Når dere kommer på skolen, kan dere se etter meg. Dere skal få et nytt rom, og dere skal få helt nye bøker. Matematikkbøker, lesebøker, sier Sletten.

  • Men vi kan jo lese, sier Emmanuel.

Førsteklassingene og den nye læreren avtaler at maskotene, bamsene Oskar og Matilde, skal være med til den nye skolen. Det gjør overgangen litt tryggere.

I skolegården står de eldste elevene på skolen. De siste som fikk gå alle syv årene her.

  • Det jeg husker aller best er da jeg begynte på skolen og ble møtt av rektor som hadde vært her i over 30 år. Han sa: «Nei, er det minstemann fra Flatøyna som kjem», sier David Flatøy (13).

Han er fjerde generasjon som vokser opp på Flatøy.

  • Det jeg husker aller best er da det var en mus på do, sier Olve Austfjord (13).

Og så vil han huske læreren sin, Harald, som har over 2000 lp-plater og visstnok er uovertruffen kul.

Tårer og fakkeltog

Det tok et halvt år fra kommunestyret vedtok å legge ned Flatøy skule, til siste skoledag kom. Det har vært tårer og fakkeltog så sent som i mai.

— Foreldrene kjempet så lenge de kunne, men da saken var avgjort fokuserte de på dét, og forsøkte å skape glede for den nye skolen, sier lærer Petrin Kvam.

I år legges også Helldal skole i Bergen og Årebrot og Batalden skoler i Flora ned. I tillegg er 11 skoler i Hordaland og Sogn og Fjordane vedtatt nedlagt.

— Det som har vært ganske typisk, er at når denne typen diskusjoner kommer opp, så er det økonomien som styrer. De pedagogiske konsekvensene blir ikke gått grundig nok inn på, sier rektor Espen Storstrand.

Takk for alt

Da han begynte i stillingen for halvannet år siden, var det ikke å legge den ned han så for seg.

  • Det er ikke noen kjekk jobb. Jeg prøver å sørge for at elevene får en fin avslutning, og at overgangen for elevene skal bli så god som mulig, sier Storstrand.

Mens elevene skal fortsette på Sagstad skule, skal de seks lærerne videre til tre forskjellige skoler. Selv skal rektoren fortsette i Alversund. Hva som skal skje med skolebygget er fortsatt ikke bestemt. I går samlet elevene seg til skoleavslutning for siste gang. Anledningen ble markert med en tekst skrevet av elevene:

Takk for alt Flatøy skule.

Eg kjem til å sakne denne skulen.

Takk for meg og desse åra eg har gått her.

Eg har lært mykje opp gjennom åra.

Skulen kjem til å bli eit sakn for alle her på Flatøy trur eg nok. Hva synes du om at skoler blir nedlagt? Bruk kommentarfeltet.

Tor Høvik