I går satt lederen for Klinikk Haugesund — Senter for kosmetisk laserbehandling - ved et bord dekket av infoskriv om hårfjerning og brosjyrer med titler som «Natural Beauty» og «Skjønnhet som varer». En tv-skjerm viste kvinner før og etter laserbehandling mot rynker og en kurv med kjeks skulle sikkert friste folk til å stoppe opp. Det var det ikke mange som gjorde da BT var innom standen ved kiosken på Torgallmenningen. Men én mann lot seg i hvert fall provosere.

— Jeg synes dette er provoserende og selsomt. Bare ved å være der appellerer de til folks dårlige selvtillit og pusher komplekser. Dette er skjønnhetstyranni i full utfoldelse! Det er ille at slike ting får plass på Torgallmenningen. Jeg har ikke retningslinjene for hva som kan presenteres der foran meg nå, men jeg skal ta kontakt med byråd Nils Arild Johnsen for å få klargjort dette, sier Torstein Dahle (RV).

Stanses av byrådet

BT gjorde det for ham og fikk følgende svar:

— Jeg tror nok ikke Grønn avdeling helt visste hva de sa ja til da søknaden fra Klinikk Haugesund ble behandlet. Jeg vil be parksjefen gripe inn og forhindre at klinikken får plass på nytt i august, slik planen var. Vi er relativt liberal i forhold til stands på Torgallmenningen, men dette er utenfor det vi mener byrommet bør brukes til, sier Nils Arild Johnsen.

Han legger til at kommunen er i ferd med å utarbeide nye retningslinjer for bruk av Torgallmenningen, og han tror det vil bli en innskjerping av hvem som skal få spre sitt budskap i byens storstue.

— Vi skal fortrinnsvis gi plass til kulturelle aktiviteter, understreker byrådet, som synes det er bra at det blir debatt rundt bruken av Torgallmenningen.

Sløsing med kompetanse

Daglig leder Anne-Lise Kendel i Klinikk Haugesund synes det er greit at Torstein Dahle og andre ytrer seg kritisk mot klinikkens stand, men avviser at hun pusher komplekser.

— Jeg sitter bare her for å svare på spørsmål og spre informasjon om hva vi driver med. Vi er generelt veldig forsiktige og lar folk selv si hva de ønsker å gjøre noe med. Klinikk Haugesunds leger sender folk hjem hvis de mener alt er helt normalt, sier Kendel.

Torstein Dahle oppsummerer det hele slik:

— Standen er i seg selv en dokumentasjon på sløsing med medisinsk kompetanse og feile prioriteringer i helsevesenet. Dette sier noe om en sykdom i samfunnet, et samfunn der så mange er misfornøyde med seg selv. I stedet for å fremelske kosmetiske forandringer må vi fokusere på at man skal like seg selv og andre som vi er.

KONTROVERSIELL STAND: Ikke mange stoppet opp ved Klinikk Haugesunds stand på Torgallmenningen i går.<br/>Foto: FRED IVAR UTSI KLEMETSEN