— Vi samler inn alle askebegrene klokken tolv (midnatt) presis, sier bartender Snorre Rotbæk på Kafé Henrik. Han flirer bredt og legger inn en snus. Snorre har sluttet å røyke, og ser lyst på den nye loven.

Ved disken går røykelovdiskusjonen lystig, mens det røykes med lidenskap. Spørsmålet er om det er umoralsk for et serveringssted å selge røyk etter at den nye loven begynner å virke.

Snusaksjer?

— Jeg tror vi skal slutte å selge røyk, sier Snorre, og råder i samme slengen en av stamgjestene til å kjøpe aksjer i generalsnusfabrikken.

— Har dere sett det fine nye snusskapet de har fått i baren under oss?

Ved baren nyter Kenneth Skorpen og Steffen Øverland røyken og ølet. Karene har tatt turen på byen ens ærend for å nyte en siste kveld med røyk i baren.

— Vi må bare avfinne oss med den nye loven, det er ikke annet å gjøre. Men jeg synes nå de kunne ha funnet en mer smidig måte å løse dette på, sier Kenneth og får støtte fra Steffen.

Askebegerinnsamling

— Det blir spennende å se hvordan det går på steder med kø når folk skal ut for å røyke, sier han. Og selv om de to synes loven er unødvendig firkantet, har de tro på at det vil gå seg til.

På veggen i røykekroken henger et emaljeskilt: «Her er røgning strengt tilladt!»

— Skal du skru ned skiltet klokken tolv Snorre? roper en av gjestene.

— Det får bli opp til driftsleder og vaktmester, svarer Snorre som tror det skal gå greit med en enkel seremoni å samle inn askebegrene klokken tolv, og å gå inn i en ny røykfri tidsalder.

— Vi har et så veloppdragent publikum at det går fint.

På Skippers Pub har de lagt et litt annet løp for overgangen. En plakat ved inngangen forkynner at puben stenges klokken tolv av «praktiske grunner».

Praktisk å stenge

— Hvilke praktiske grunner er det til å stenge tidlig?

— Vi kan ikke bare rive tobakken fra gjestene når de er godt i gassen. Her stenger vi serveringen halv tolv, og tømmer lokalet til tolv. Så kan folk komme tilbake og begynne på ny frisk i morgen, sier dørvakt Trond Even Nessøy. Selv er han positiv til røykeforbudet.

— Folk vil nok gå på byen for å ta en pils og høre musikk etter forbudet òg, de kommer ikke til å sitte hjemme og røyke, tror han.

På Zach'en sitter Hilde Aadland og Katrine Apelthun og røyker med både nese og munn. Begge har røykt i fem år, og ingen av dem har planer om å gi seg med det første. Nå har de gått på byen for å få røykt litt før den nye loven trer i kraft.

Røker heller hjemme

— Hva synes dere om den nye loven?

— Den er helt på trynet, vi lever snart i et fengsel, kommer det kjapt fra Katrine.

— Folk får heller velge jobb med litt omhu viss de ikke tåler røyk, slår hun fast.

— Så loven blir et problem for deg?

— Nei, jeg går egentlig aldri på byen. I dag var det Hilde som lokket meg med.

— Så du sitter hjemme og røyker?

— Ja, og det skal jeg fortsette med, flirer Katrine lystig gjennom det som trolig blir Norges siste tunge barrøyk.

<b>TJUKKE SKYER:</b> Det ble røykt heftig i alle byens barer og puber i går kveld. Klokken tolv var det slutt.
Fred Ivar Utsi Klemetsen