Over bildet av den vennlig smilende blondinen lyder budskapet «Special Guest». Under legges det til at den bergete amerikanske krigsfangen vil snakke om temaet «Overlevelse som et valg».

Hva det mer nøyaktig betyr, må de nysgjerrige vente noen uker med å få oppklart. Det er først 6. april at den nå 20-årige Jessica Lynch blir stjerne på et stort seminar om motivering, som ifølge arrangørene vil samle tusener av deltakere som er villige til å betale 350 kroner for opplevelsen.

I fint selskap

Jessica Lynch kommer i fint selskap med bl.a. New Yorks eks-borgermester Rudolph Giuliani og begge vil bli rundhåndet betalt for sin innsats. Mens eks-borgermesteren har gjort en slik form for opptreden til en millionkarriere, er det for den tidligere krigsfangen heller snakk om en engangsforeteelse.

Hvis Jessica Lynch vil slå mynt på sin ufrivillige berømmelse, begynner det å haste. Boken som hun ga navn til under tittelen «Jeg er også en soldat», ble ikke noen stor suksess, og det er sjelden det er spørsmål etter den unge kvinnen som ennå ikke har overvunnet alle sine alvorlige kvestelser.

Jessica Lynch, som planlegger ekteskap med en soldatkamerat i juni, hevder at hun ikke ønsker noen tilværelse i rampelyset. Helt borte kan hun dog ikke holde seg. I forrige måned ble hun gudmor til et nytt krigsskip, en krysser.

Kvinnen som ble tatt til fange etter at hennes kolonne 23. mars i fjor kjørte feil vei og falt i et bakhold ved Nasiriyah sør for Bagdad, har aldri gjort noe forsøk på å leve opp til rollen som krigshelt, som forsvarsdepartementet tildelte henne.

Etter å ha blitt utskrevet fra militærsykehuset, var Jessica Lynch den første til å forklare at hun ikke som hevdet hadde kjempet tappert. Hun hadde fått flere brudd på armer, ben og ryggsøyle og var slått bevisstløs da bilen hennes tippet rundt.

Nakenbilder ...?

Glorien begynte å falme da Larry Flynt, som gir ut pornografiske magasiner, fortalte at han hadde fått bilder av krigshelten i lett eller slett ikke påkledd tilstand. Bildene er låst inne med et løfte om at de aldri offentliggjøres.

Jessica Lynch fikk også kritikk da hun ikke hadde tid til å møte den irakiske advokaten Mohammed Odeh al-Rehaief, sels om han ble hyllet med opptog i hennes hjemby Palestine i West Virginia.

Rehaief, som underrettet de amerikanske styrkene om hvor Lynch oppholdt seg, regnes av mange amerikanere som den virkelige og kanskje eneste helten i saken. Det var hans nøyaktige opplysninger som var grunnlag for den dramatiske aksjonen som befridde Lynch 2. april i fjor.

Ti dager senere ble advokaten og hans familie fløyet til USA, hvor de har fått permanent oppholdstillatelse og en betydelig økonomisk belønning. Advokaten har etter et lynkurs i engelsk blitt ansatt i et stort firma som lobbyer politikere i inn— og utland.

Ifølge firmaet The Livingstone Group, har det mange kontakter med arabisk-talende, og 33-årige Rehaief vil kunne utføre viktige oppdrag. Hva de mer konkret består i, er fortsatt uklart.

Advokaten skrev sin egen bok om de dramatiske dagene som nær hadde kostet ham synet på det ene øyet, med tittelen «Fordi hvert liv er kostbart». Boken dannet grunnlag for en tv-film som ble laget uten hjelp fra dens hovedperson.

Giftermål i juni

Det er tidligere hevdet at Jessica Lynch gikk inn i hæren for senere å få en utdannelse som førskolelærer. Det er ennå ingen tegn på at disse planene blir til virkelighet. I det siste halve året har Jessica levd hos foreldrene i huset som lokale venner utvidet til det dobbelte mens hun lå på sykehuset.

Den kommende ektemannen Ruben Contreras, som først regner med å forlate hæren neste år, vil ikke fortelle hvor eller når bryllupet skal stå. Men han håper at paret slår seg ned i Colorado Springs.