Direktedekningen er nå avsluttet. Denne artikkelen følger det som skjedde mandag. Nederst er det lenker til livedekningene fra natt til søndag og søndag ettermiddag.

19.10: Fylkesordføreren besøkte Lærdal: — Det er ufattelig å se hvordan flammene har herjet med bygden, og det er sterkt å se så mange branntomter der bare grunnmurene står igjen. Tankene går selvsagt til de som er rammet. I tiden fremover blir det viktig å hjelpe og følge med Lærdal-samfunnet. Det er mange som har en tøff tid foran seg når det gjelder å få tilbake hverdagen, sier fylkesordfører Åshild Kjelsnes.

Lærdal og avsperret området.jpg

18.41: Her er branntomtene og områdene som fortsatt er sperret av i Lærdal sentrum: 17.05: Lærdal energi opplyser at 95 prosent av Lærdal nå har strøm, gjennom aggregat og alternativ forsyning. De oppfordrer folk til å bruke minst mulig strøm til det har kommet på plass en permanent løsning. Flest mulig må fyre med ved.

Mobildekningen er på plass i sentrum, men det mangler dekning i resten av kommunen. Det jobbes med å få på plass en ny basestasjon.

17.04: Lensmann Magne Knudsen i Årdal: — Kripos er i gang med arbeidet. Taktisk etterforskning skjer i Årdal, mens den tekniske delen skjer på branntomtene. Vi behandler hvert arnested som et åsted. Flere evakuerte får flytte hjem fra i ettermiddag. Sperringene flyttes inn til de brannskadde boligene.

17.03: Tilbudet av boliger er større enn etterspørselen. 65 boliger er meldt inn fra frivillige. Det betyr at alle får et tilbud.

17.03: - Lærdal kommune er utsatt for en katastrofe av nasjonale dimensjoner. Knapt noe lokalsamfunn er utsatt for en liknende katastrofe. Kommunen vil legge til rette så godt vi kan, men dere må også ta vare på hverandre, sier rådmannen.

16.45: Rådmann Alf Olsen forteller at alle som mistet hjemmene sine er blitt tilbudt husrom.

16.43: Kommunen holder informasjonsmøte.

16.07: Mange har tilbudt husrom til de som trenger det. Kommunen har opprettet nye telefonnumre for pårørende, og ber folk som trenger hjelp ringe dit.

16.03: Rådhuset i Lærdal blir nedringt av folk som vil hjelpe og gi gaver. Det er opprettet et mottak på den gamle hjelpepleierskolen på Øyri, opplyser kommunen, som likevel ber folk vente med å komme med klær og utstyr til kriseledelsen har skaffet seg oversikt over hva som trengs. Les mer her.

15.57: Mellom 50 og 70 personer er blitt hjemløse etter brannen, anslår Lærdal kommune. I tillegg til at 16 bolighus brant ned, er opp til et tosifret antall hus ubeboelige, melder NTB.

15.56: Det blir ikke en uavhengig gransking av brannen i Lærdalsøyri, slik Direktoratet for samfunnssikkerhet og beredskap (DSB) opprinnelig ønsket for også å få gransket sin egen rolle i krisehåndteringen. Avdelingsdirektør Anne Rygh Pedersen i DSB opplyser til NTB at det har blitt bestemt på departementsnivå at DSB selv skal stå for granskingen, melder NTB.

15.54: VG skriver at syv energiselskaper har gått sammen i en dugang for å hjelpe Lærdal Energi med å få strømmen tilbake i den brannherjede bygden. Les mer hos NVE.

15.13: Lærdal sjukehus opplyser at det nå er for sent med akutt behandling mot mulige røykskader fordi det har gått for lang tid siden inhalasjonstidspunktet. Lærdal helsesenter holder åpent til klokken 21 i kveld for behandling av personer med pusteproblemer. Kontakt ellers fastlege, eventuelt sykehuset ved alvorlige tilfeller, oppfordrer kommunen.

15.10: Lærdal kommune holder et informasjonsmøte for berørte innbyggere klokken 16.30 på Lærdalsøyri skule, melder kommunen på sine nettsider.

14.37: BT har snakket med daglig leder av 110-sentralen, Terje Brandsøy.

— Det gikk så bra som det kunne. Vi mistet kontakten med Lærdal utover natten. De hadde en hendelse som var over alt det de hadde forventet, og som førte til at de til tider var fraværende på samband. Totalt sett vil jeg si at de gjorde en fantastisk innsats, og at vi gjorde så godt vi kunne, sier han.

Les utdrag fra brannvesenets logg fra katastrofenatten her.

14.40: Lærdal kommune oppfordrer innbyggerne i Lærdalsøyri til å bruke så lite strøm som mulig. Dette er avgjørende for at alle skal kunne få stabil strøm, skriver kommunen på sine nettsider.

14.36: NRK beklager svak dekning av brannen. Mens den gamle trehusbebyggelsen sto i full fyr, valgte NRK å sende sport.

— Frem til klokken 11.40 hadde vi ikke godt nok tilbud til seerne. Det beklager vi. TV 2 har gjort en god jobb og var på plass tidlig. Vi må bare skjerpe oss slik at vi kan gi seerne et best mulig tilbud, sier programdirektør Per Arna Kalbakk til BT.

14.28: Avhørene etter brannen vil fortsette de neste dagene, og regionlensmann Åge Løseth ber folk som var i området da brannen startet om å ta kontakt med politiet og allerede nå notere ned stikkord. Politiet har foreløpig ikke gått inn i brannruinene i jakten på tekniske spor, melder NTB.

14.12: NRK meldte tidligere at to personer hadde fått alvorlige røykskader, men dette tilbakevises av Helse Førde.

Bare fem av røykskadepasientene er fortsatt innlagt på sykehus etter brannen iLærdal. Pasientene skal bare være lettere skadd, opplyser Helse Førde til NTB.

13.56: Kronprins Haakon sier han er imponert over redningsmannskapene. men også fra det lokale miljøet iLærdal.

— Alle har hjulpet til med slukningsarbeidet, og alle har forsøkt å legge til rette og stille opp for hverandre. Og jeg tenker at det er litt av limet, og det som er viktig i et lokalsamfunn, sier kronprins Haakokon til NTB.

13.44: Oddgeir Havnen, mangeårig norgesmester i roadracing, mistet huset og alt han eide i brannen. Mandag fikk han besøk av Erna Solberg.

— Det så lenge ut til at vi skulle klare å redde huset. Så gikk vinden andre veien og tok både dette og huset på andre siden, forteller Havnen.

Regionlensmann Åge Løseth
HEIDI RYSTE

13.42: På spørsmål om det har vært mye i det siste, med trippeldrapet i Årdal og brannulykken i Gudvangatunnelen de siste månedene, svarer Løseth:— Det er litt spesielt at vi skal få såpass mange alvorlige hendelser på så kort tid. Det er ikke til å legge skjul på at det er arbeidssomt for en liten lensmannsregion å håndtere så mange store saker. Det er mange som er preget av det.

13.41: - Hvis brannen har startet der vi går ut fra, så var det folk i huset. De tekniske etterforskerne leter etter spor som kan gi svar på hvordan brannen startet. Vi utelukker ingenting, vi etterforsker bredt, sier Løseth, som ikke vil spekulere om uhell eller uaktsomhet kan ha startet brannen.

13.38: Regionlensmann i Sogn, Åge Løseth, møtte pressen i Lærdal.

— Vi vet ingenting om årsaken, men vi har en oppfatning om hvor brannen startet. Jeg oppfatter at det er ett hus som er utgangspunktet, men helt sikre kan vi ikke være. Vi har snakket med dem som bor der, men vil ikke nå gå nærmere inn på hva de har sagt. Det pågår avhør nå og vi vil gjøre flere avhør utover ettermiddagen og kvelden, sier Løseth.

13.13: Strømstansen som følge av storbrannen har fått store konsekvenser for tilgangen til mat, bensin og kontanter. Mange varer er ødelagt, og minibankene er nede.

- Alt er ødelagt. Vi var uten strøm i mange timer, sier butikksjef Reidar Heggen til BT.

13.06: Kongeparet skal besøkte de brannrammede områdene 23. januar, melder VG.

13.00: Politiet i Lærdal vil holde en pressekonferanse klokken 13.30, blir det opplyst.

MAAR6864.jpg
MARITA AAREKOL

12.50: Da Gunn Beate Sjøthe forlot huset sitt, trodde hun ikke hun ville se det igjen. På nabotomten er det bare aske, men familien Sjøthes hus klarte seg.— Vi har vært griseheldige, sier hun til BT.

12.45: Etterforskerne iLærdalstår trolig overfor en svært krevende og langvarig jobb før de kan fastslå hvorfor og hvordan katastrofebrannen startet.

— Branner er noe av det vanskeligste politiet kan etterforske, sier seksjonssjef Håvard Arntzen i Kripos til NTB.

12.36: - Vi regner med at alle i Lærdal får tilbake strømmen i løpet av dagen. I går og i natt fikk vi kjørt inn syv dieselaggregater som nå er koplet opp og synkronisert med nettet. Kundene vil bli løpende koplet på utover ettermiddagen, sier Asgeir Aase, Kraftforsyningen sin distriktsdirektør i Sogn og Fjordane, til VG. Han anslår at tett oppunder 2000 mennesker var uten strøm i Lærdal på det verste i går.

photo.JPG
MARITA AAREKOL

12.25: Lærdalsøyri skole vil åpne i morgen, sier kultur— og oppvekstlederen i Lærdal, Torunn Liltvedt.- Det blir tunge dager fremover. Dette er en helt spesiell katastrofe. Det er en av de verste brannene i Norge, sier hun til BT.

12.20: Lærdal-brannen skal gjennomgås: Direktoratet for samfunnssikkerhet og beredskap foreslår at det nedsettes et uavhengig utvalg som gjennomgår hele hendelsen i Lærdal. Gjennomgangen vil blant annet inkludere forebyggende arbeid, håndtering og koordinering. skriver de på hjemmesiden.

— Det er viktig å evaluere og gjennomgå alle store hendelser, bare på den måten kan vi lære og bli bedre, sier avdelingsdirektør Anne Rygh Pedersen.

12.10: Kulturhuset i Lærdal tok fyr - gnistballer fløyén kilometer. - Det hadde vært en katastrofe om det hadde brent ned. Det er bygdas kulturhus, med kinosal og kunstgalleri, sier kulturhuset leder Ingrid Neste til TV 2.

evakuerte.jpg
Kjetil Gillesvik

12.05: Berit og Redvald Knutson ante ikke hvilket syn som ville møte dem, da de vendte tilbake til nabolaget sitt mandag morgen.— Vi er veldig glade, for vi fryktet det verste, sier Berit Knutson til BT.

11.55: - Det er viktig for meg å takke alle de som gjorde en innsats for at brannkatastrofen ikke ble en menneskelig katastrofe, ved tap av menneskeliv. Brannen hadde en eksplosjonsartet utvikling, sier Erna Solberg til BT.

— Denne katastrofen har fått Norge til å vise seg fra sin beste side. Alle trår til når det trengs, sa hun.

11.48: Over 40 personer har blitt hjemløse i Lærdal, sier pressevakt Jan Olav Fretland i Lærdal kommune til Aftenposten. Minst 13 familier og husstander har mistet hjemmet sitt i Lærdal.

11.36: To alvorlig røykskadde etter brannen i Lærdalsøyri. Det opplyser overlege Truls Hjellestad ved sykehuset til NRK. - Sykehuset i Lærdal har behandlet rundt 450 pasienter, mens 272 personer har vært innlagt med røykskader, sier Hjellestad. Les mer her.

11: 34: Telenor mener det ikke er mulig å unngå at mobil- og internett faller ut i så omfattende branner som den som rammet Lærdal.- Hvis en sånn brann ikke skulle gitt disse konsekvensene, kunne vi ikke hatt et bygg. Da måtte vi hatt ett fjellanlegg, og det har ikke Telenor i 428 kommuner, sier Telenors dekningsdirektør Bjørn Amundsen til NTB.

Telenor ha sendt en beredskapskonteiner som inneholder en ny sentral, men det tar noen dager før den er i drift. En av basestasjonene som dekker Lærdal er også kommet i gang igjen, og Telenor har sendt en mobilvogn for å gi ytterligere kapasitet

erna.jpg
SILJE KATRINE ROBINSON

11.30: Erna Solberg besøkte evakuerte i formsalingshuset Tinghall i Lærdal. — Det var skummelt med brannen, sier fem år gamle Signe. I dag fikk hun trøst av statsminister Erna Solberg. 11.23: Midlertidige telefonmaster er på plass, skriver VG. Den minste av mastene, med et lite kors på toppen er Netcoms. - Telenor er oppe, Netcoms telenett er ennå ikke oppe. Vi venter på fiber fra Telenor for å få nettet tilbake, sier Per Olav Roe og Ronny Utne i Rejlers, som drifter for Netcom.

_I3B6040.jpg
SILJE KATRINE ROBINSON

11.20: Lærdal fikk kraftig kritikk i brannrapport. Tilsyn fra i fjor viser at det brannforebyggende arbeidet i Lærdal har vært for dårlig. 11.18: Aurland brannvesen rykket ut med tretten mann like før midnatt natt til søndag. Alle ble sjekket etter innsatsen, og tre ble sendt til Førde sykehus. — De hadde høyt kullosinnhold i blodet, hodeverk og vont i øyne og hals. Men de har sovet godt i natt og blir skrevet ut i dag, sier brannsjef Arvid Gilje i Aurland.

Han sier de var det andre brannvesenet på plass etter at alarmen gikk.

11.14: På Facebook er det opprettet flere grupper som ønsker å hjelp ofrene etter brannen.Gruppen «Strikk til Lærdal» har mandag formiddag over 1400 følgere.

11.00: Solberg skal besøke en familie som har vært evakuert i to døgn før hun skal se branntomtene med egne øyne, skriver VG. - Jeg kan forestille meg hvordan det er å miste alt i brann, sier Solberg.

10.50: Erna Solberg treffer skadede i Lærdal. - Noen familier har mistet alt de eier, mens andre først og fremst har lidd et store følelsesmessig tap. Det er mange som vil trenge hjelp en god stund fremover for å bearbeide disse opplevelsene, sier Erna Solberg til NTB.

Solberg gjentar sitt løfte om at staten og regjeringen vil bidra økonomisk til gjenoppbyggingen av Lærdalsøyri, men vil ikke være konkret allerede nå på hvilke størrelser det er snakk om.

LÆRDAL: Årdal-lensmann Magne Knudsen.
KRISTIN JANSEN

10.44: Årdal-lensmann Magne Knudsen fungerer nå som innsatsleder for politiet i Lærdal. Politiet vil med bistand fra Kripos begynne med avhør i dag, blant annet av de som bodde i huset hvor brannen startet. 10.40: Brannvesenet i Bergen kunne sendt større mannskaper til Lærdalsøyri. Men dårlig kommunikasjon gjorde at de ikke visste omfanget.

BERGEN: Brann-sjef Johnny Breivik.
eirik brekke

— Vi hadde ikke oversikt, sier brannsjef i Bergen, Johnny Breivik, til NRK.Han kaller situasjonen kaotisk og sier mangelen på informasjon gjorde det vanskelig å vurdere behovet for hjelp.

I løpet av natten sendte brannvesenet i Bergen inn 12-13 personer og en liftsnorkel.

Brannvesenet i Sogn og Fjordane og brannvesenet i Bergen bruker ulike frekvenser på sambandet. Det gjorde det vanskelig å kommunisere.

Det nye nødnettet, som skal være på plass innen utgangen av 2015, skal gjøre det lettere for de ulike nødetatene å kommunisere med hverandre.

10.38: Sognenett har satt opp et trådløst punkt i Lærdal der folk som har behov kan få internett tilgang, skriver Sogn Avis.

— Tilgangen er kostnadsfri, og er ment som en tjeneste for å hjelpe til på den beste måten Sognenett kan bidra. Nettet er tilgjengeleg i en sone rundt/utenfor Lærdal Energi sitt bygg i sentrum, forteller daglig leder Ole Petter Hatlevoll til avisen.

10.33: Mandag morgen var to etterforskere fra Kripos på plass i Lærdal. Klokken 10.30 mandag er ytterligere to tekniske etterforskere på vei.

— Kripos har spesialkompetanse på brannetterforskning, og vil bistå på brannstedet, sier seniorrådgiverIda Dahl Nilsseni Kripos.

10.30: Ordfører i Lærdal, Jan Geir Solheim, forteller til NTB at det fortsatt ikke er trygt å ferdes mange steder.

— Oppe i fjellsiden blusset brannen opp et par ganger i løpet av natten. Nede i sentrum er det mindre fare for spredning nå, men det er fortsatt mange løse gjenstander som kan fly rundt i den kraftige vinden, sier ordføreren.

Det ser ut til at folk kan komme inn i området som fortsatt er evakuert i løpet av dagen, men det er det politiet som bestemmer.

VIL LÆRE: De svenske innsatslederne på branntomten i Lærdal.
KRISTIN JANSEN

10.10: Svenske innsatsledere er i Lærdal for å lære. — Brannen er unik, sier de til BT. 10.08: På et informasjonsmøte ved Ljøsne skule blir det opplyst at Lærdalsøyri skule mangler strøm, men at de regner med at den åpner i morgen.

10.02: Fylkesordførar Åshild Kjelsnes reiser til Lærdal mandag morgen, skriver Sogn og Fjordane fylkeskommune i en pressemelding.

10.00: Kommunen har nå opprettet et mottakssenter for hjelpesendinger på Hjelpepleierskolen i Lærdal. Jan Olav Fretland i kriseledelsen i Lærdal ber alle som vil hjelpe om å ta kontakt med rådhuset, men oppfordrer folk til å gjøre det i morgen.

— I dag må vi prioritere de som ikke har hus og de som har hus som er skadet, slik at de får den hjelpen de trenger, sier han til BT.

09.57: Kriseledelsen i Lærdal blir nedringt av folk som ønsker å hjelpe de som er rammet av brannen. Les mer om det, og hvordan du kan hjelpe, her.

09.46: Uten strøm til kjølediskene måtte butikker i Lærdal fjerne mat som var blitt ødelagt i løpet av helgen, melder NTB. Det er også vanskelig å få tak i bensin og diesel, sier ordfører Jan Geir Solheim.

— Vi har fortsatt ikke full oversikt over skadene. Flere av husene som ikke har brent ned, kan ha store vann- og røykskader som gjør dem ubeboelige, sier han til NTB.

I LÆRDAL: Statsminister Erna Solberg kom til Lærdal sjukehus klokken 0915 i dag. På bildet hilser hun på fylkesmann i Sogn og Fjordane, Anne Karin Hamre.Etter møter med kriseledelsen skal hun besøke skoleelever og barnehagebarn, før det blir befaring på branntomten.
SILJE KATRINE ROBINSON

09.15: Erna Solberg har ankommet Lærdal sjukehus. Statsministeren skal møte kriseledelsen og besøke skoleelever og barnehagebarn, før det blir befaring på branntomten. 09.12: Både skolen og barnehagen i Lærdalsøyri er stengt i dag, melder BTs journalist på stedet.

09.09: Statsminister Erna Solberg sier til NTB at hun er forberedt på sterke inntrykk.

— Det blir nok mye sterkere å være på stedet. Jeg har jo sett bilder i mediene, men på brannstedet er det lukt- og synsinntrykk som bildene ikke kan formidle, sier hun.

09.07: - Det har kommet esker og sekker med klær og utstyr til de rammede. Givergleden fra folk i bygden og nabokommunene er enorm, sier Lærdal-ordfører Jan Geir Solheim til BT.

09.05: Staten vil gå inn med ekstra midler til Lærdal, bekrefter statssekretær Sigbjørn Aanes overfor BT.

08.30: Statsminister Erna Solberg (H) og Justisminister Anders Anundsen (Frp) kommer til Lærdal sykehus rett over klokken 09.00.

08.00: Forsikringsbransjen tror at skadene etter den voldsomme brannen i Lærdal kan komme opp i langt over 100 millioner kroner, skriver Dagsavisen.

07.54: Mandag morgen melder Lærdal kommune på sin hjemmesiede at det ikke er mulig å nå fram på fast telefon til rådhuset eller Lærdal Helsesenter. Her finner du kontaktinformasjon.

07.49: Ordfører i Lærdal, Jan Geir Solheim, gruer seg til mandagen når flere av de evakuerte familiene får se hva som har skjedd med hjemmene deres.

— Jeg gruer meg til det. Jeg gruer meg til at barn får se at hjemmet er borte og at familiene ser at hjemmet er nedbrent, sier han til NTB.

<strong>REDDET HUSET:</strong> Familien Lindstrøm/Isdal har vært gjennom et svært dramatisk døgn. Fra venstre Birgithe (8), far Knut, sønn Knut (13), Ingrid (13) mor Britt og Eirik (8).
RONALD E. HOLE

07.44: Åtte år gammel så Knut Lindstrøm familiehotellet brenne ned til grunnen. I går gråt han etter å ha stoppet marerittet fra å gjenta seg. 07.25: - I natt lå det 24 pasienter med lettere røykskader på Førde sentralsjukehus etter at syv pasienter ble skrevet ut søndag kveld. I Lærdal lå det fem pasienter med røykskader i natt i tillegg til tre evakuerte som trengte tak over hodet, sier Per Marifjæren ved kommunikasjonsavdelinga til Helse Førde.

Totalt har over 400 personer vært til sjekk ved ulike sykehus, de fleste med røykskader.

— Vi vil ta en ny vurdering av pasientene utover formiddagen.

07.20: Statsminister Erna Solberg (H) reiser mandag morgen til Lærdalsøyri for å se den brannherjede bygda med egne øyne, og for å møte både brannmannskap og folk som er rammet.

Først på programmet står et besøk ved Lærdal sykehus, hvor noen av de skadde fortsatt er innlagt. Der skal Solberg ha møte med kriseledelsen i kommunen, skriver NTB.

Statsministeren skal deretter besøke en samling for skoleelever og barnehagebarn sammen med ordfører Jan Geir Solheim, før hun drar på befaring på branntomtene og møter folk som er evakuert.

Solberg skal også treffe dem som har stått midt oppi arbeidet med å slukke brannen - redningsmannskap og frivillige på brannstasjonen.

Justisminister Anders Anundsen (Frp) er også med på reisen.

RUINER: Etterforskere fra Kripos skal undersøke brannruinene.
KJETIL GILLESVIK

06.54: Etterforskere fra Kripos som allerede er på plass i Lærdalsøyri, venter nå bare på forsterkninger før etterforskningen av katastrofebrannen er i full gang.— Nå er det oppstart av etterforskningen som står øverst på dagsordenen, sier operasjonsleder Inge Værøy.

06.00: - Natten har vært rolig og det har ikke vært tegn til oppblussing. Vi har også hatt en beredskap på rundt 70 personer som har passet på området, sier operasjonslederi Sogn og Fjordane politidistrikt,Inge Værøy.

Den beredskapen som har vært ute i natt vil fortsette å patruljere i løpet av dagen, forteller Verøy.

STENGT: Lærdalsøyri barnehage mandag.
KJETIL GILLESVIK
STENGT: Lærdalsøyri skule mandag morgen.
KJETIL GILLESVIK
I RUINER: Store ødeleggelser i Lærdal.
KJETIL GILLESVIK