MAREN NÆSS OLSEN

Vintage, som er det engelske navnet på bruktmoten, er populært som aldri før, og hvert tredje minutt ankommer et nytt t-banevognsett markedet Camden Lock, fylt til randen av turister og trendsettere.

Vi jakter på storblomstrete kjoler med Jackie Kennedy-snitt, og slitne semskede skinnstøvletter. Aller helst vil vi finne plagget ingen andre har. Hva gjør så de store klesgigantene med det? Jo, de følger etter. I Oxford Street, Londons travleste handlegate, ligger Top Shop, verdens største butikk, laget etter samme lest som Hennes og Mauritz. Også her finner du fargerike hatter fra 60-tallet, slitte pumps og spraglete designerkjoler, innimellom de fargekoordinerte klesstativene med masseproduserte klesplagg made in China.

For Top Shop har tatt det hele et skritt lenger: De har lansert sin egen vintage-kolleksjon. Klærne henger hulter til bulter i stativene, og ligner til forveksling de du finner på markedene i Camden og Portobello Road. Slik får du virkelig følelsen av å gjøre et bruktkupp, midt på Oxford Street.

Det er ikke bare Top Shop som tilbyr vintage-shopping. Møbel— og klesbutikken Urban Outfitters, som ligger rett over gaten, likner mest av alt på en overdimensjonert bruktbutikk, med storblomstret tapet, vinylplater og slitte t-skjorter i hyllene. Hvem skulle tro at det finnes over 50 Urban Outfitters-butikker verden over, med de samme slitte møblene?

For klærne og møblene er slett ikke brukte. De er like masseproduserte som alt annet i Oxford Street, de ser bare ikke slik ut. Dermed risikerer vintage-shopperne på Top Shop og Urban Outfitters å treffe naboen med akkurat samme, personlige antrekk, satt sammen av de samme, nesten-brukte plaggene.

Det problemet har heldigvis ikke vi norske turister, som kommer tilbake med «bruktkupp» fra London. Litt dyrere, riktignok, men såpass har vi råd til å betale for siste nytt innen brukt.