Og mange er som vanlig ute i siste liten.

— Det er ganske stort trøkk nå. Mange telefoner, e-poster og spørsmål, sier Pål Kalvsjøhagen, informasjonsrådgiver ved Samordna opptak.

Usikker? Les svarene fra vårt nettmøte om studier i Bergen

I fjor kom det inn mellom 7000 og 8000 søknader i løpet av den siste dagen.

— Det er vanskelig å sammenligne mellom årene. Jeg tror det vil være flere i år, ettersom vi har hatt sen påske - det har bare vært to dager å søke på etter påsken, sier Kalvsjøhagen.

Må søke på nett

2008 var det første året det alle måtte søke gjennom internett. Det samme gjelder i år.

Kalvsjøhagen råder folk til å føre opp så mange studieplasser som mulig.

— Du kan føre opp opptil ti forskjellige studieønsker. Spesielt hvis man er usikker på hva man vil bli, er det greit å føre opp flere. Etter at fristen går ut kan du nemlig endre på rekkefølgen helt frem til 1. juli, men du kan ikke legge til nye. Hvis du er usikker, er det derfor lurt å føre opp flere ønsker enn førstevalgene, sier han.

Ni av ti fikk studieplass i fjor. I løpet av mai må du ha bestemt deg for prioriteringen. Når hovedopptaket er ferdig 20. juli er det nemlig for sent å ombestemme seg.

— Hvis du da kommer inn på førstevalget, er løpet kjørt for resten av listen, sier Kalvsjøhagen.

Finanskrisen gir flere søkere

På grunn av finanskrisen tror mange at søkertallene vil gå opp i år.

— Vi har sett tidligere at når arbeidsledigheten går opp, søker flere seg til høyere utdanning. Vi regner med at det kan skje i år, med alt fokuset som har vært på dårligere tider.

Les også: Eldre inntar universitetene

Det kan igjen føre til høyere poengkrav. Dersom flere søker på lukkede studier, går kravene opp - såfremt ikke institusjonene oppretter flere studieplasser.

Det mye omtalte jussjukset ved Universitetet i Bergen i fjor førte til panikksøking blant jusstudentene.

Arne Nilsen