TOR KRISTIANSEN

— Jeg mener åpningen av Festplassen er en historisk dag for byen., sier byråd Lisbeth Iversen. Hun synes det gir byen en fantastisk mulighet å få et slikt vakkert byrom midt i sentrum. Sammen med de andre oppgraderte allmenningene gir Festplassen Bergen et konkurransefortrinn fremfor andre byer i Europa.

Å sette føttene på byens nye steingulv, er en opplevelse. Hver stein er et kunstverk, i stripe, mønster eller fargesjattering.

Granitt fremfor marmor

— Oslo velger marmor. Jeg tror valget av granitt er riktigere i Bergen, sier landskapsarkitekt Arne Sælen i firmaet landskap DESIGN. Det er han som har tenkt og utformet den nye Festplassen i samarbeid med Arkitektgruppen Cubus. Hver eneste måned har han tatt nye bilder av plassen fra toppen av Rådhuset og fulgt arbeidet med falkeblikk. Kanskje er han mannen som gleder seg mest under åpningen i dag.

Mer enn 20 mann var i sving i sluttspurten i går ettermiddag. Noen asfalterte siden mot Christies gate. Andre strødde sand over steinene for å dekke fugene mellom dem. En sto med høytrykksspyler og spylte plassen ren.

— Legg merke til hvordan plassen åpner seg som et sjenerøst byrom, sier Axel Nitter Sømme i Arkitektgruppen Cubus. Han understreker at plassen ikke kan dekkes med møbler som disser og småting. Den må være åpen.

Tåler mye

Slipte og delvis polerte steiner dekker Festplassen. De er minst 17 centimeter tykke, lagt på et dekke av asfalt med et tynt sandlag over. Plassen skal tåle tyngre kjøretøy når ulike scener skal rigges til for fest.

— Scener kan settes opp både ved vannkanten, langs sidene og mot Christies gate. Det gjør plassen svært fleksibel, påpeker Mogens Loch Hansen i Grønn etat, som har vært byggherrens prosjektleder og sammen med anleggsleder Kjartan Litland fulgt den daglige fremdriften.

Plassen gir bergenserne helt nye opplevelser. Arne Sælen peker på at den som ser plassen fra høyden, vil legge merke til ulike synlige mønstre. De mørke massive marmorerte granittblokkene danner parallell til fjellfoldene ut mot havet når de ses fra Fløyen eller Ulriken.

30 millioner

En annen interessant detalj er åtte benker designet av Elin Strandenes i Arkitektgruppen Cubus. Laget i tre gir de en myk overgang fra parken omkring til steinplassen. Japanske kirsebærtrær er et annet mykt innslag. De skaper også kontakt med omgivelsene.

— Plassen ligger i den grønne aksen mellom Biblioteket og Den Nationale Scene og i tilknytning til kulturaksen ved Smålungeren. Det gir Festplassen unike muligheter, mener parksjef Sissel Lerum.

30 millioner kroner har den nye Festplassen kostet. Utformingen har tatt utgangspunkt i tegningene Arkitektgruppen Cubus vant en konkurranse med i 1987. Pakeringsanlegg var da tenkt under plassen. Det blir det aldri noe av.

Den store jobben med å få alle steinene på rett plass er utført av anleggsgartnermester Magne Løvaas og hans folk. Planen er at trappen mot vannet og isbanen rundt statuen av Christian Michelsen skal være på plass i 2007.