I dag var det aller siste mulighet til å få ordnet ting i Nordhordland og Midhordland tingrett.

Vi tok turen innom, og ventet å finne kaos. Vi blir smilende tatt imot av Nina Sivertsen i Nordhordland tingrett.

Tussete i går, rolig i dag — I går var det tussete her, men i dag er det rolig. Vi hadde forberedt oss på alle bauer og kanter for å ta unna det siste trykket, men folk har vært forutseende. Banker og andre sørget nok for å rydde unna det meste før siste dagen, sier avdelingsleder Nina Sivertsen til bt.no.

— Dette er en historisk dag. Tinglysingene har i så mange år vært tilknyttet tingrettene. Dette opphører, og fra i morgen må folk henvende seg til Hønefoss. En kan ikke lenger få råd og veiledning fra oss i ekspedisjonene, sier sorenskriver Mette Cecilie Greve.

- Ikke publikumsvennlig

— Jeg synes ikke det er særlig publikumsvennlig. Publikum kan ikke lenger få råd og veiledning i ekspedisjonene. En må nå gå til advokat for å forhøre seg. Jeg er redd for at skjøter vil komme i retur fordi ikke alt er riktig, og brevene vil nok gå frem og tilbake over fjellet noen ganger. Det er komplisert for alle de eldre som ikke er på internett. Men likevel tror jeg det er fremtidsrettet å sentralisere virksomheten, sier Greve.

— Det er mange vanlige folk fra Radøy og Øygarden, som vi har hjulpet på en slik måte at de har sluppet advokat. Vi burde opprettholdt en informasjonshjelp til vanlige folk. Der de hadde tilgang på skjerm og kunne fått enkle råd, mener Sivertsen.

Fraktes til Hønefoss i natt Fem personer har arbeidet med tinglysingene i de to tingrettene. To av dem går av med pensjon, to fortsetter å jobbe i domstolene, mens en person mister jobben.

Alle pantebøkene fra Nordhordland og Midhordland tingrett pakkes ned i store lastebiler i kveld for å fraktes til Hønefoss.

PÅL ENGESÆTER