Han er en stødig kar.

Men søndag ettermiddag virker det som om UP-sjef Leon Nordanger er litt nervøs. Fra 15-tiden regner han nærmest med at det braker løs med køer og påskefamilier i sneglefart i eksosfylte tunneler.

— Vi forventer mye trafikk inn mot Bergen, sier Nordanger til BT.

  • HAVNER DU I KØ? SEND BILDE TIL 2211 ELLER PÅ MAIL: 2211@bt.no
  • Første påskedag har vært den trafikkmessig verste de siste fire-fem påskehøytidene. Det er den største hjemfartsdagen i året.

Banning og sverging

Resultatet vil mange kjenne til: Timelange køer, banning og sverging - og kanskje også utålmodige barn i baksetet.

Det blir kø i dag

Erik Gjesdal, operasjonsleder i politiet

Nordanger peker spesielt ut disse strekningene som problemområder søndag ettermiddag:

Trøblete knutepunkt

Og det er nettopp i knutepunktet Trengereid politiet vil sette inn innsatsen søndag - med avviklingshjelp og dirigering. Kun hvis trafikken flyter greit vil UP prioritere å kjøre trafikkontroller.

I Trengereid møtes nemlig E16 og riksvei 7.

FEM KM. KØ I FJOR: Slik så det ut fra Trengereid mot Bergen første påskedag i fjor, som da falt på 8. april. Politi og vegvesen sier de forbereder seg betydelige køproblemer også i år. ARKIVFOTO: 2211-TIPSER

— Det blir saktegående trafikk og kø mellom Trengereid og Arna. Om det blir like ille som i fjor, blir spennende å se. Men vi får avviklingsproblemer, for aksen er ikke dimensjonert for de trafikkmengdene som kommer, sier Nordanger i UP.

Inn på gamleveien

Politiet vil være på plass i Trengereid fra 13-tiden søndag til cirka klokken 22 med tre tjenestemenn. Klokken 14.30 melder politiet om økende trafikk inn mot Bergen ved Trengereid, men foreløpig grei flyt i trafikken.

Ikke usannsynlig vil det iverksatt omkjøring fra E16 og inn på gamleveien — før Trengereidtunnelen.- Der står det en gammel vegvesen-bom som vi kan åpne. Vi har en avtale med grunneier om det er ok.

- Hold deg unna mellom kl. 15 og 19

Helst ser Nordanger at påsketurister på vei hjem i størst mulig grad holder seg unna Trengereid i tidsrommet 15-19 søndag.

— Kanskje det er greit å utsette hjemfarten til sen kveld søndag, eller å vente til mandag, foreslår han.

Det spørs om mange nok vil følge det rådet. Da har Nordanger følgende innstendige oppfordring.

— Bilistene som ledes inn på gamleveien, ikke kjøre inn igjen på hovedveien før Indre Arna. Da er hele omkjøringstiltaket bortkastet. Og folk må kjøre forsiktig på gamleveien, det kan være lekende barn langs veien, sier Nordanger.

Håper å slippe uhell

Også Vegvesenet er i spent beredskap før ettermiddagspåskerushet setter inn.

— Vi er litt spent på hvordan det blir, ja, sier Idar Sangolt, vaktoperatør ved Vegtrafikksentralen.

— Spørsmålet er om folk har fått nok og drar hjem søndag, eller om de venter til andre påskedag. Hvis blir kø, blir biler kanalisert inn på gamleveien, altså Trengereidveien-Risnesveien mot Romslo, sier han.

Sangolt lover at vegvesenet vil følge med også på trafikken nordfra mot Bergen, forbi Knarvik.

— Så håper vi bare at folk kjører forsiktig og at det ikke skjer ulykker eller uhell.

Komme i orden

Operasjonsleder Erik Gjesdal i Hordaland politidistrikt forbereder seg også på påskehjemfarten.

— Det blir kø i dag, fastslår han.

— Mange velger nok å reise hjem allerede søndag. Det har vært fint vær så lenge at folk kanskje begynner å bli mettet. De vil nok hjem for å komme i orden til arbeidshverdagen begynner.

Tips eller bilder? Send MMS/SMS til 2211, eller skriv e-post

0 KM/T: Fjorårets påskehjemfart bød på bom stopp i Trengereidtunnelen for denne familien fra Bergen. ARKIVFOTO: Finn Friele Langeland