— Voksen menn blir som barn igjen og barn gjør store øyne når de får se disse mekaniske lekene. Mange av dem virker den dag i dag, forteller driftsleder Inge Lokøy på Alvøen.

En sirkusartist ligger fortsatt mykt på bordet med beina i været. Varsomt hviler en globus på føttene. To stenger går ut fra globusen. I enden av her stang er det laget en disse. Der har to akrobater tatt plass.

Samlet på mekaniske leker

Onkel Hendrich Jansen Fasmer (1835-1930) var mannen som samlet lekene. De er utrolig godt tatt vare på. Antakelig er de av tysk opprinnelse, laget på slutten av 1800-tallet.

Inne i hamburgerskapet oppdager vi leken som forestiller en mann som sykler på en stor sykkel med tre hjul. I monteren i en av stuene i første etasje står to eksemplarer av en mann som kjører en hestevogn. Her er en rytter til hest, flere klovner og to på tandemsykkel.

Alvøen Hovedbygning har så mye å by på at turister og bergensere ikke får med seg alt på en lite søndagstur. I sommer er det derfor laget en egen utstilling i annen etasje der noen av stedet skjulte skatter er hentet frem.

En mekanisk leke med to akrobater har fått plass i utstillingen. Her er også kortspill for et geografiske område, sjakkbrikker og kompasset fra Th. Solbergs første fly som gikk fra USA til Norge i 1935.

Yndet sted

Familien Fasmer kom opprinnelig fra Bremen i Tyskland sent på 1500-tallet og ble en av byens ledende kjøpmannsfamilier. De eldste delene av hovedhuset er antakelig fra 1797. Huset var bebodd helt frem til 1981 og ble museum allerede i 1983. Det er vel verd et besøk.

— De som ikke har vært her, vet ikke hva de har gått glipp av, mener Inge Lokøy.

Selv etter seks år i arbeid her oppdager han stadig nye ting.

Alvøen Hovedbygning er omgitt av et 58 mål stort parkområde. Sjøluften, den lille bukten, de gamle små husene, papirfabrikken, alleen og hestene fra ridesenteret gjør området til et yndet sted å reise. Museet er åpent hver søndag fra klokken 12 til 16.

RUNE SÆVIG
RUNE SÆVIG