• Naboen kom for å spørre om vi hadde vært ute og gravd.

Søndag morgen banket naboen lett oppkavet på døren til Siren Knutsen og samboeren på Lilletveit ved Nesttun.

Hun hadde nemlig våknet til synet av en hage som ikke så ut som den gjorde kvelden før.

Da Knudsen og samboeren kom ut fant de et fire ganger fem meter stort hull på plenen. Over natten hadde grunnen forsvunnet ned i det som er en vel to meter dyp grop.

— Grådig rart

— Jeg ble livredd. Det er kjempestort, sier Knutsen.

De siste dagene har hun tenkt mye på hvordan det bare kunne dukke opp i løpet av en natt.

— Først lurte jeg på om noen hadde vært der og gravd. Men det er en så smal vei opp hit at du kommer ikke opp med noen gravemaskin. Så snakket jeg med mange andre, og ingen har sett noe sånt før. Det er rett og slett grådig rart, sier hun.

Fryktet underjordisk elv

Knutsen og samboeren leier bolig på tomten på Nesttun. Søndag kom eieren for å se på hullet. Han har satt opp gjerde rundt, så ingen skal falle uti.

— Han var like sjokkert som oss, sier Knutsen.

Eieren heter Thomas Knutsen, og kan bekrefte at han reagerte med vantro.

— Jeg ble veldig forskrekket og skjønte absolutt ingenting. Først så jeg for meg at det gikk en underjordisk elv eller noe lignende, som hadde tatt med seg jorden. Jeg kikket litt rundt etter store jordmasser, men fant jo ingenting, forteller han.

Kollapset brønnlokk

I dagene etterpå mener han imidlertid at han har løst mysteriet. Tidligere eiere tipset ham nemlig om at huset tidligere hadde brønn.

— Denne har de lagt et betonglokk på, og gravd over. Med tiden og de enorme vannmassene som har kommet i det siste, har nok jorden blitt for tung og gjort at betonglokket har kollapset, seier Thomas Knutsen.

GAMMEL BRØNN: Eieren av tomten, Thomas Knutsen, stusset også svært over hullet som bare dukket opp. Men så fikk han greie på at det tidligere har stått en brønn på tomten.
Fred Ivar Utsi Klemetsen

— Må være menneskeskapt

Den løsningen støtter Stein Erik Lauritzen, professor i huleforskning ved Universitetet i Bergen.

Han kaller hullet et jordfallshull, gjerne kalt synkehull på folkemunne. Disse dannes ved at løsmasser som jord raser ned i et underliggende hulrom. Jordfallshull vil ofte oppstå etter plutselige og ekstreme påvirkninger, som kraftig nedbør eller vibrasjoner.

Ut fra formen på hullet på Nesttun er Lauritzen sikker på at det er menneskeskapt.

— Du får ikke naturlige jordfallshull som er firkantet. Dette betyr at hullet under har vært firkantet, og kan være en slags kjeller eller bunker. Denne har nok hatt et tak som kunne smuldre opp, sier professoren.

Den gode nyheten til beboerne i området er at hullet derfor neppe vil bli større.

— Dette ser veldig avgrenset ut, sier Lauritzen.

Kunne blitt boblebad?

Etter at han hadde vært på befaring la eier Thomas Knutsen ut en video av jordfallshullet på Facebook. Fra vennene fikk han mange teorier om hva som kunne ha skapt hullet, men også forslag til hva det kunne brukes til. Det han likte best var et forslag om å lage boblebad, selv om han nok ender opp med en litt kjedeligere løsning:

— Jeg skal bygge på nabotomten om ikke så lenge, så da blir det nok til at jeg heller i masser fra det arbeidet, forteller han.

MENNESKESKAPT: Hullet er så firkantet at det er nødt til å være menneskeskapt, sier professor Stein Erik Lauritzen fra Universitetet i Bergen. Han er spesialist på jordfallshull, også kalt synkehull.
Fred Ivar Utsi Klemetsen