Tåken fikk i går kveld mange til å velge tog fremfor fly. Det var en bommert. For mens skodden på Flesland forduftet, ble NSBs nattog fra Oslo og Bergen stående på fjellet. Problemene startet da et signaturtog kjørte inn et steinras ved Haugastøl like etter klokken 20.00. Det førte til at Bergensbanen ble stengt helt frem til klokken 09.10 i dag.

Fikk ikke mat

Bt.no traff ved 12.30-tiden de skrubbsultne passasjerene som ble skysset med buss fra Ustaoset til Bergen.

— Jeg er forundret over at NSB ikke hadde en eneste matbit å tilby oss. Jeg har ikke spist siden i går kveld. Heldigvis fikk jeg litt sjokolade av sidemannen i bussetet, sier Sissel Rinde.

28-åringen er heller ikke fornøyd med informasjonen hun fikk.

— Jeg våknet av at toget sto stille og skjønte ingenting. Jeg måtte ringe hjem til pappa. Han hadde hørt på nyhetene hva som var skjedd. Først da fikk jeg vite at vi kom til å bli stående en god stund.

Brukte 20 timer

Passasjerene skjønner heller ikke hvorfor det ikke stod busser parat på Ustaoset og ventet på dem.

— NSB burde skjønt at det ville bli forsinkelser for nattogene. Steinraset skjedde jo flere timer før nattogene tøffet av gårde, sier Johan A. Haarberg. Han er direktør ved Kunsthøyskolen og måtte droppe et viktig avdelingsmøte i dag på grunn av forsinkelsene.

— Jeg skulle egentlig fly hjem fra Oslo, men valgte toget på grunn av tåken. Dermed brukte jeg 20 timer på å komme meg over fjellet. Hadde jeg holdt meg til flyplanene, ville jeg vært hjemme i går kveld, forklarer han.

— Her hadde jo NSB en gyllen mulighet til å vise oss som bruker å fly at toget er et godt alternativ. Det lykkes de ikke så bra med, legger Haarberg til.

SLAPP UNNA MED SKRAMME: Signaturtoget fikk ikke store skader i sammenstøtet med steinraset.
FOTO: ARNE NILSEN