— Valget av indre trasé for E 39 gjennom Nordfjord vil gjøre Sogn og Fjordane til et forbikjøringsfylke, hevder ordfører i Eid, Alfred Bjørlo (V).

Han er skuffet over at statsminister Erna Solberg har gitt beskjed om at regjeringen vil legge nye E 39 i tunnel under Utvikfjellet (nord for Byrkjelo) og deretter i bro over Nordfjorden til Svarstad, og så Kvivsvegen videre mot Volda.Dermed blir det ingen bro mellom Anda og Lote, der fergen går i dag, og tettstedene Sandane og Nordfjordeid mister hovedveien.

— Erna ødelegger

— Regjeringen legger til side alle prinsippp en har hatt for valg av E39 ellers på Vestlandet, nemlig hva som utvikler størst bo- og arbeidsmarked, gir effektivisering og størst samfunnsnytte. Nå bygger de det billigste alternativet i stedet. Erna Solberg sier at Sogn og Fjordane er så uinteressant at en bare glemmer det, det gjelder bare å komme seg raskest og billigst gjennom, sier Bjørlo.

Han viser til at all ny dokumentasjon i saken konkluderte med at det midtre alternativet ville ha størst samfunnsnytte.

— Hva blir konsekvensen for Eid?

— Eid vil alltid ligge midt i Nordfjord. Selv ikke Erna Solberg kan ødelegge for det. Og vi vil ligge langs E39 i mange år fremover. Vi arbeider for hyppigere fergeavganger Anda - Lote, og på sikt fergeavløsning. Det er Lote-Anda som forbinder regionen. Indre trasé har ingen lokal nytte, sier Bjørlo.

Norges dårligste vei

I Stryn, derimot, var det jubel i går kveld. Regjeringens beslutning innebærer at det som i dag er kalt Norges dårligste vei, Rv 60 mellom Olden og Innvik, blir helt ny.

— Jeg ble satt ut noen minutter, men etter hvert som jeg fikk bekreftet ting, kjente jeg hvor fantastisk herlig dette var. Siden har ikke telefonen stått stille. Det har plinget på med gratulasjoner gjennom natten, sier ordfører Sven Flo (H) til NRK Sogn og Fjordane.

FÅR AVLØSNING: Rv 60 mellom Olden og Innvik regnes som Norges dårligste vei.
ARNE HOFSETH (ARKIV)