— Andre som setter opp kabareter og show tenker ofte at det skal være mulig å tilpasse forestillingen et internasjonalt marked. Med «Singel & Sand» gjorde vi det motsatte. Vi prøvde å være så lokal som mulig. Og det skapte altså internasjonal interesse, humrer teatersjef Arvid Ones.

I Seattle er det et stort miljø av norskættede. Og de har nær kontakt med gamlelandet, feirer 17. mai og får ofte besøk fra Norge. For åtte år siden satte for eksempel Nordnæs Bataillon dette miljøet på hodet. Nå har de bedt Hordaland Teater komme over med kabareten som baserer seg på Josef G. Larssen og Monrad Holm Jonsens sanger, kjent gjennom Salhuskvintetten.

17. mai

De involverte, med Yvonne Algrøy, Cato Jensen, Helga Golten og Claus Sellevoll i spissen, får dermed feire selveste 17. mai i det norske miljøet i Seattle. Ja, de måtte til og med love at de skulle være fremtredende i 17. mai-toget «over there». Totalt skal de fremføre kabareten fem ganger - på norsk. Men med engelske forklaringer i programmet.

I tillegg er også Museum Vest invitert over.

— Vi bidrar med en stor fotoutstilling fra den tiden «Singel & Sand» omhandler, fra Vestlandet på 1950- og 60-tallet, sier direktør Bjørg Christophersen.

Kostbart

Flybillettene er bestilt, to fra teateret har allerede vært over og avtalt med venneforeningen til Bergen. Ja, for du vet vel at Seattle er Bergens vennskapsby? Og at det i år er 40 år siden samarbeidet startet? Et 30-talls personer blir med, for de involverte tar med familiene. Men hvem betaler for ensemblet og utstyret man trenger på scenen?

— Det er blitt gitt garantier fra samarbeidspartnerne i Seattle. Dessuten er det kommet en sum fra det norske næringslivet i byen. Og så blir mye dekket gjennom billettinntekter, sier Arvid Ones.

Bergen kommune stiller seg positiv til utvekslingsprosjektet, og stiller med varaordføreren i 17. mai-toget. Herman Friele var invitert, men takket nei. Han ville gå i prosesjonen i Bergen den siste 17. maien han er ordfører.

Nilsen, Arne