Kraftledningen mellom Sima og Samnanger skulle bli ferdigstilt i løpet av 2012. Nå er det klart at den ikke blir ferdig før ut i 2013 på grunn av kulturminneloven.

— Vi ser nå at det er nødvendig å bruke sommersesongen i 2013 til å ferdigstille anlegget, sier konserndirektør for nettutbygging, Håkon Borgen, i en pressemelding.

Hovedårsaken til forsinkelsen er at saksbehandlingen knyttet til kulturminneloven har tatt lengre tid enn forventet, slik at Statnett ikke har fått adgang til å starte byggearbeidene på hele traseen.

— Prosesser for å sikre rettmessig tiltredelse til alle eiendommer har tatt lengre tid enn forutsatt, sier Borgen.

Statnett har vurdert å sette inn flere folk i arbeidet slik at en likevel kunne bli ferdig til 2012.

— Men vi ser at anleggsarbeidet er så komplisert at det ikke er forsvarlig med hensyn til sikkerheten, sier Borgen til BT.

Avventer

Forsinkelsen betyr én vinter ekstra med dagens strømforsyning inn til bergensområdet.

— Vi har også vektet dette opp mot forsyningssikkerheten, som er alvorlig. Vi må være forberedt på enda en vinter der en kan få mørklegging i store områder, sier han.

— Er det noen spesielle saker som har forsinket prosjektet?

— Nei, det er mer generelt. Det er kompliserte saker som trenger lenger behandlingstid. Det er viktig å sikre god saksbehandling, sier Borgen.

— Kan kulturminneloven sette stopper for noen av planene i prosjektet?

— Dette er en prosess som ligger til behandling. Vi må bare avvente konklusjonene.

Ordføreren skuffet

For Granvin-ordfører Jan Ivar Rødland betyr nyheten om forsinkelse lite.

— Linjen ser ut til å bli bygd. Det blir like ille om den kommer i 2012 eller 2013. Men jeg er jo litt skuffet over Statnett når de fremstår som om de har peiling, så viser det seg at de ikke har det likevel. Det får meg til å begynne å lure på resten av argumentasjonen deres, sier Rødland.

Han reagerer også på at det først nå er klart at det blir forsinkelser i prosjektet.

— At det nå viser seg at de må bruke lenger til på kulturminneundersøkelser er litt forunderlig når de har holdt på med dette i mange år, sier ordføreren.

Hva mener du? Si din mening under!