Uwaga, uwaga! Flytt dere, flytt dere! Vi klarer så vidt å hoppe til side idet 40 polakker rutinert tar løpefart rundt telttilhengeren midt på den runde grusplassen.

Mellom seg drar de den tunge teltduken ut av bilen, og sprer den i viftefasong over plassen. 36 meter telt i diameter. Det blir litt teltduk, det ...

De fire rondellstengene er allerede på plass. Nå rager de strunke mot den knallblå bergenshimmelen, venter bare på teltkjolen sin i rødt, blått og hvitt.

Internasjonalt samarbeid

Den vesle grusplassen syder av arbeidsmaur. 15 nasjoner i konsentrert samarbeid. Det smeller i ordrer på ghanesisk, russisk, mongolsk, sibirsk, italiensk, tysk — og ikke minst polsk. Bare sjefen sjøl, sirkusdirektør Knut Dahl, er norsk.

Men om språket er forskjellig, vet hver enkelt hva han skal gjøre. På null komma null er barduner slått i jorden, teltduktaket strukket og «sydd» sammen, trinser og taljer koblet og elektriske armaturer og kabler lagt i søkk og kav.

Åtte stormmaster settes på plass som støttemaster inne i teltet, før lys- og lydanlegg installeres. Kjapp, kjapp, kjapp. Deretter er det tid for rigging av tribuner, losjer og manesjering, solid laget i tungt stål. Her nytter det bare med rå muskelkraft!

Eget samfunn

Fire store strømaggregater durer i vei. I toalett-, dusj- og vasketraileren svusjer to vaskemaskiner og to tørketromler for fullt. Og i kantinevognen forbereder en av sirkusets tre kokker dagens formiddagsmat; kremet hummersuppe.

— Piotr! Vasta drovne! Flere polakker kommer løpende til. Noen monterer sirkusets inngangsparti med billettluke og kontor, musikerne selv monterer orkestertribunen de senere på kvelden skal sitte på - og noen vasker teltduk og biler i skjønn forening.

Etter to-tre timer står sirkuset klart til kveldens forestilling. Eneste som gjenstår er sagmuggen i manesjen. Den ligger klar i egen trailer, men skal ikke spres før senere på dagen. Det er nemlig viktig med frisk sagmuggduft i teltet når publikum strømmer til. Sirkusduft nummer én ...

SAMARBEID: Rundt 40 sirkusteknikere må til for å spre den tunge teltduken.<p/>FOTO: KNUT EGIL WANG