Sist lørdag våknet Hans Åge og Monika Jordalen fra Stord presist klokken 07.00 av at datteren Silja (10) sto og hylgren på rommet.

— Hun skrek og sa at katten lå død i do. Adrenalinet pumpet. Jeg hoppet ut av sengen og sprang opp på badet med lange kengurusteg, sier Hans Åge Jordalan til Bergens Tidende.

På badegulvet lå den ni uker gamle katten «Speedy» livløs. Datteren hadde løftet katten ut av doskålen før hun gikk ned til foreldrene.

— Den lå helt kald på gulvet og øynene var kullsvarte. Silja sto ved siden av meg og gren og sa at jeg måtte gjøre alt for å redde den.

Startet gjenoppliving

Vanligvis sover Silja lenge når hun har fri, men denne dagen hadde hun bursdag og hadde stått opp tidlig. «Speedy» hadde flyttet inn til familien bare to dager tidligere, skriver avisen Sunnhordland. Det var de som først omtalte saken.

— Silja sa at det var den verste bursdagen noensinne og at hun ikke ville feire bursdagen sin likevel. Vi svarte at vi skulle gjøre det vi kunne for å få liv i katten, sier Jordalen.

Hans Åge har flere kurs i førstehjelp og startet gjenoppliving av katten med en gang.

— Jeg tok først to innblåsinger, før jeg spurte koenen min om hvor hjertet var på et så lite dyr. Jeg var jo redd for ribbeinene. Så startet jeg å massere der jeg tror hjertet var. På tredje innblåsing kom det vann ut av nesen og jeg så at katten begynte å respondere litt.

- Beste bursdagsgaven

Familien tørket og masserte katten i 15 minutter, før de tok kontakt med veterinærvakten på Stord. Der fikk de beskjed om å holde katten varm.

— Konemor la den på brystet og pakket den godt i inn med dynen. Der lå den i tre timer.

Først da begynte katten å kvikne til. Hans Åge forteller at det gikk fra stor sorg til stor glede i hjemmet.

— Jeg vet ikke hvor lenge katten har kjempet i doskålen. Men det var virkelig flaks at Silja våknet så tidlig den dagen. Jeg tror «Speedy» bare har åtte liv igjen, men vi satser på at de resterenede varer lenge, sier Hans Åge.

Katten sov stort sett resten av dagen, mens Silja til slutt fikk feire 10-års dagen sin. Familiefaren sier at han tror Silja har lært noe bra av dette og at dette er en bursdag hun nok aldri kommer til å glemme.

— At det hele gikk bra, er den beste bursdagsgaven jeg kunne fått, sier Silja til avisen Sunnhordland.

LEVER: Silja trodde den nye kattungen til familien var død. - Den har det heldigvis fint i dag og lever absolutt opp til navnet sitt, sier pappa Hans Åge.
Per Egil Larsen