— Det er en stor lettelse at saken ser ut til å være løst, sier daglig leder ved gatekjøkkenet Pluto, Magne Finsæther.

Som bt.no tidligere har skrevet, skjedde ransforsøket kort tid før Aarseth forsvant. Kiosken ligger på 750 meter fra stedet der 21-åringen trolig la ut på joggetur onsdag i forrige uke.

Etter ransforsøket gikk politiet ut med følgende signalement.

  • Mann : Normal høyde, normal kroppsbygning, ung, 18 – 25 år, lys i huden
  • Iført : Sort boblejakke/dunjakke (stort volum) med hette, sort joggebukse, sorte sko, sort caps og mørke solbriller
  • Tale : snakket engelsk med gebrokken uttale, muligens tilgjort, hadde dyp stemme

Beskrivelsen stemte

Da 23-åringen ble pågrepet onsdag ettermiddag, viste det seg raskt at mannens utseende stemte med beskrivelsen av mannen som skal ha forøkt å rane kiosken.

— Vi tror det er samme mann, sier politiadvokat Yngve Skovly.

Forsvarer Reidar Andresen ønsker ikke å kommentere om 23-åringen også har erkjent skyld for forsøk på grovt ran.

Væpnet politiaksjon

Ransforsøket skjedde klokken 17.45, onsdag i forrige uke. Politiet trodde først at Aarseth begynte joggeturen mellom klokken 19.00 og 19.40, men fremskyndet senere tidspunktet med en time.

Ransforsøket utløste en væpnet politiaksjon, der også en hundepatrulje deltok. Men letingen var resultatløs, og gjerningsmannen har ikke blitt funnet, før pågripelsen i drapssaken onsdag ettermiddag.

— Hvis det faktisk viser seg å være samme mann som står bak, så er det klart man gjør seg tanker om det. Men først og fremst er det en lettelse, både for oss og for hele byen, at det nå har skjedd en pågripelse. Politiet virker veldig sikre, sier Finsæther.

Etter forsøket på å rane kiosken i nærheten av Høgskolen i Ålesund, er det mye som tyder på at mannen har rømt opp på Aksla. Her tror politiet at han helt tilfeldig traff på den 21 år gamle studenten som ble funnet drept lenger vest på fjellet.

— Det er ingenting som tyder på at det var noen forbindelse mellom siktede og offeret, opplyser politiet.