Få dager senere fortalte en far at sønnen hans hadde blitt forsøkt misbrukt på Askøy.

Faren pekte ut den antatte Lommemannen på bilder. Likevel ble saken henlagt.

I november 1999 pågrep politiet 55-åringen for et grovt overgrep mot en syvåring på Sotra. Få dager senere ble de kontaktet av en far som mente at samme mann også hadde forsøkt å forgripe seg mot sønnen hans på Askøy.

– Politikvinnen viste meg en plansje med rundt 10 bilder av menn. Jeg pekte ut en av dem. Da sa hun at det var samme mann som ble pågrepet for overgrep på Sotra, sier faren.

Politiet hadde dermed enda flere bevis enn det som til nå har vært kjent da de henla saken mot mannen som kan ha misbrukt mer enn 150 barn.

– Penis på skulderen

Totalt fikk politiet i 1999 melding om tre hendelser i ulike dusjanlegg på Sotra og Askøy. Våren 1999 skal en mann ha lagt kjønnsorganet sitt på skulderen til en seks år gammel gutt i svømmehallen på Fjell ungdomsskole på Sotra. Guttens bror var vitne til hendelsen.

Guttenes mor ringte politiet og fortalte hva som hadde skjedd, men leverte i første omgang ingen anmeldelse.

Senere samme år i Stranda symjehall på Sotra skal dette ha skjedd: En mann ba en syv år gammel gutt om hjelp til å såpe seg inn fordi han hadde skadet hånden. Etter at gutten fikk såpe i øynene, skal mannen ha begått et grovt overgrep mot gutten. Saken ble anmeldt.

Kort tid senere kom samme mann tilbake til badeanlegget. Han ble gjenkjent og politiet varslet.

Den 11. november 1999 ble 55-åringen fra Åsane pågrepet og siktet for overgrep. Politiet koblet denne saken til den tidligere hendelsen med brødrene i svømmehallen på Fjell.

– Politiet fortalte at det hadde skjedd noe lignende, bare enda verre, i en annen svømmehall på Sotra. Da anmeldte vi saken, sier brødrenes moren.

Og snart skulle politiet på Sotra få enda mer informasjon om den siktede.

– Viste frem kjønnet sitt

Den 13. november 1999 omtalte Bergensavisen pågripelsen. Da en småbarnsfar fra Askøy leste dette, kontaktet han politiet. I avhør ved Askøy lensmannskontor fortalte han at familien ofte badet i Askøyhallen. Han og barna pleide å være der på ettermiddager da det var få mennesker og flest barn der.

– Han oppførte seg rart. Da vi kom inn i dusjen før vi skulle bade, sto han og dusjet med et halvstivt kjønnsorgan. For meg virket det som om han bevisst viste seg frem, sier han.

Da askøyværingen gikk i bassenget med barna, forsvant 55-åringen inn i badstuen.

– Da vi kom inn i dusjen igjen etter badet, kom han ut for å dusje igjen. Da sto han og viste seg frem igjen.

Dette gjentok seg et par dager til. Småbarnsfaren reagerte slik på oppførselen at han en dag ventet utenfor Askøyhallen for å se hva slags bil mannen kjørte.

– Men selv om det var ledige plasser helt borte ved hallen, parkerte han rundt 200 meter unna, sier han.

– Dro ham med meg

Fjerde gangen han traff 55-åringen, skjedde det han tror kunne blitt et overgrep mot sønnen.

– Jeg er opptatt med et annet barn og gutten min står alene i dusjen ute av syne en liten stund. I øyekroken ser jeg at døren til badstuen beveger seg uten at jeg reagerer. Plutselig slår det meg. Jeg går fort rundt hjørnet. Selv om alle de andre dusjene er ledige, ser jeg han stå i dusjen rett ved siden av sønnen min. Han står vendt mot ham med kjønnsorganet veldig nær ham.

Askøy-mannen forteller at han løp bort, tok tak i sønnen og dro ham raskt med seg rundt hjørnet og ut av dusjen.

– Hadde jeg kommet et minutt eller to senere... Det kunne vært tid nok. Heldigvis tror jeg ikke at gutten oppfattet hva som skjedde. Han var for liten da.

– Hvordan reagerte mannen på dette?

– Det virket som om han var i en slags transe. Det er skremmende å tenke på at dersom jeg ikke hadde sett ham tidligere, så hadde jeg ikke vært på vakt, sier han.

Men dette var ikke siste gangen Askøy-mannen så 55-åringen.

– Vi besøkte en svømmehall på Radøy senere. Da så vi han der også – med samme oppførsel, sier han.

Peker ut samme mann

Dermed hadde 55-åringen blitt pekt ut to ganger i løpet av kort tid i november 1999. Begge ganger i forbindelse med mulige overgrep i dusjene ved svømmeanlegg. I tillegg ble han altså knyttet til saken med brødrene, også den i et svømmeanlegg.

Tine Landro Sjøflot, tidligere lensmannsbetjent ved Askøy lensmannskontor, bekrefter at hun gjennomførte avhøret med småbarnsfaren. Papirene sendte hun til sine kolleger ved Fjell og Sund lensmannskontor.

Avhøret med småbarnsfaren ble lagt inn i 55-åringens saksmappe. Så kalte politiet inn brødrene fra svømmehallen på Fjell til et nytt avhør. De to guttene ble bedt om se på flere bilder.

– Broren min og jeg plukket ut samme mann. Vi fikk ikke vite hvem han var, sier den ene av brødrene.

Om dette var den nå siktede Lommemannen er uklart, men etterforskerne skal i alle fall ha knyttet brødrene til de andre anklagene mot 55-åringen.

Deres forklaringer skal ha blitt lagt inn i samme saksmappe og sendt videre i systemet for påtalevurdering.

Saken ble så henlagt. Det skjedde den 1. august 2000. Moren som anmeldte forholdet på Stranda sier hun ikke fikk vite at flere hadde pekt ut mannen.

– Vi fikk ingen signaler i løpet av etterforskningen at mannen var mistenkt for flere saker, sier hun.

Åtte år senere ble 55-åringen igjen pågrepet. Denne gang siktet for 11 overgrep og mistenkt for over 150 andre forhold. De fleste begått etter 1999.

- REDDET SØNNEN: En far fra Askøy mener han i 1999 reddet sønnen fra å bli misbrukt av den antatte Lommemannen her i Askøyhallen. Politiet ble kontaktet og knyttet hendelsen til to andre overgrep, men lot likevel 55-åringen gå fri.