I går ble 30-åringen varetektsfengslet for to uker. Det ble også den 27 år gamle innehaveren av butikken. Politiet mener det er stor fare for at de siktede kan forspille bevis. Begge må derfor tilbringe varetektstiden i total isolasjon.

Fuktig nachspiel

Politiet har arbeidet med saken i flere måneder. De skal ha kommet over saken ved en ren tilfeldighet.

I fjor høst var en rekke mennesker samlet til nachspiel i en bolig 30-åringen disponerte. Utover natten ble festdeltakerne svært høylytte, blant annet skal en av dem ha klatret ut på taket.

Polititjenestemennene som rykket ut fant mer enn feststemte mennesker. I stuen skal de blant annet ha funnet en pakke med nærmere 200 gram hasj og cirka 75.000 kroner.

Politiet mener begge deler tilhører 30-åringen, og har derfor siktet ham for besittelse av narkotika.

Etterforskerne valgte å se litt nærmere på 30-åringens privatøkonomi, og skaffet seg derfor tilgang til kontoene hans.

På en konto fant politiet om lag 750.000 kroner. De oppdaget også at mannen nylig hadde kjøpt en Harley Davidson motorsykkel som han hadde betalt kontant.

Etterforskernes konklusjon var at den arbeidsløse mannen hadde et forklaringsproblem. Hvordan kunne han ha en så stor formue?

Gjorde nye funn

30-åringen hevdet etter det Bergens Tidende erfarer, at han hadde vunnet alle pengene i travspill. Den forklaringen godtok ikke politiet, og beslagla både penger og motorsykkel. Totalt skal det være snakk om verdier for over én million kroner.

Selv om pengene ble beslaglagt, mente politiet det ikke var grunnlag for å varetektsfengsle 30-åringen. Helt siden i fjor høst har han og advokat Stein Erik Ottesen arbeidet for å få frigitt beslaget. Blant annet har de gått rettens vei, men har så langt ikke lykkes.

I går skjedde det imidlertid en dramatisk utvikling i saken. Politiets etterforskning har avdekket forhold som førte til at både 30-åringen og hans 27 år gamle kamerat ble pågrepet.

Hvilke funn det dreier seg om, vil politiet ikke fortelle.

— Jeg kan bekrefte at de to er varetektsfengslet, utover det vil jeg ikke si noe som helst, sier politiadvokat Heidi Kroken Bruland.

Butikk konkurs

Politiet skal under ransakelse av 30-åringens bolig ha funnet store mengder travkuponger. Disse er av politiets revisor sjekket opp mot mannens privatøkonomi, og det er funnet et betydelig avvik.

Politiets hypotese er at 30-åringen skal ha sittet på store summer som var utbytte av kriminelle handlinger. Pengene skal ha bitt brukt på tipping og travspill i dagligvarebutikken til 27-åringen i Fana.

De «skitne» pengene kom dermed ut rene i form av spillegevinster. Politiet mener denne triksingen har pågått i stor stil og over en lengre periode.

Den 27 år gamle butikkinnehaveren er derfor siktet for medvirkning til hvitvasking. Butikken hans gikk konkurs i februar i fjor, og har nå nye eiere.

Bergens Tidende får bekreftet at flere kunder ved butikken fikk spille på kreditt frem til konkursen. Det utelukkes derfor ikke at flere personer kan bli pågrepet i saken.

Kontakt med litauere

Politiet forsøker nå å finne ut hvor 30-åringens formue stammer fra. Etterforskerne mener det mest sannsynlige er at pengene er utbytte av narkotikasalg.

Etter det Bergens Tidende erfarer sjekker politiet nå alle store narkotikasaker i Bergen de siste månedene. Målet er å finne ut om 30-åringen har vært i kontakt med noen av de involverte i disse.

Bergens Tidende kjenner til at 30-åringen i fjor høst ble observert sammen med en litauer som nå er siktet for innførsel av 2,8 kilo amfetamin. Etterforskere spanet på litaueren og en dørvakt ved en nattklubb i Bergen, da 30-åringen tilfeldigvis dukket opp. Kilder i politiet mener det likevel foreløpig ikke er grunnlag for å si at 30-åringen har samarbeidet med påståtte narkotikasmuglerne fra Litauen.

Nekter skyld

30-åringen nekter for å ha gjort noe ulovlig. Det gjelder både anklagene om hvitvasking og besittelse av hasj.

— Han erkjenner ikke straffskyld. Varetektskjennelsen ble påkjært til Gulating lagmannsrett, sier hans forsvarer, advokat Stein Erik Ottesen.

Den tidligere butikkinnehaveren stiller seg like uforstående til politiets siktelse.

— Han er opprørt over beskyldningene som nå rettes mot ham. Min klient har ingenting å skjule, sier advokat Bjørn Meltzer.