— Vi mener det er skjellig grunn til å mistenke dem begge for drap, eller medvirkning til drap, under særdeles skjerpende omstendigheter, sier statsadvokat Anne Grøstad ved Riksadvokatembetet.

Drapet på en 31 år gammel indisk sjømann skjedde om bord på den bergensregistrerte tankbåten «Champion Pioneer» natt til 6. februar i fjor. Kapteinen og seks av mannskapet ble arrestert da båten kom til havn i De forente arabiske emirater.

Emiratene, India og Norge har siden den gang kranglet om hvem som har lov til å dømme i saken.

— Nå kan vi rett og slett ikke vente lenger, sier Grøstad.

Vil etterforske i Emiratene

Derfor har norske myndigheter nå siktet kapteinen (37) på skipet og en sjømann (39) for drap, og formelt bedt De forente arabiske emirater om at de blir sendt til Norge. Begge er indiske statsborgere.

— Hvis de kommer til Norge, vil det være naturlig å kreve dem varetektsfengslet mens man etterforsker saken for å se om det er grunnlag til å ta ut en tiltale, sier Grøstad.

I tillegg til kapteinen, skal seks personer fra det indiske mannskapet fortsatt sitte fengslet i Emiratene. Norsk påtalemyndighet har tatt forbehold om at man i løpet av etterforskningen kan komme til å kreve at flere av disse blir utlevert til Norge.

— Samtidig har vi bedt om å få innsyn i alle dokumenter fra etterforskningen i Emiratene, og bedt om at norsk politi må få etterforske saken og ta avhør der nede, sier Grøstad.

Dømt til livstid

Drapet om bord på tankskipet skal ifølge norske myndigheter ha skjedd i internasjonalt farvann. Derfor krever Norge jurisdiksjon.

India har krevd at saken blir overført dit, på grunn av at hele mannskapet på båten var indiske.

Domstolene i De forente arabiske emirater har på sin side vært uenige i om saken kan avgjøres av rettsvesenet i landet.

I juni i fjor ble kapteinen dømt til livstid for drap i første rettsinstans i Fujairah i De forente arabiske emirater. Seks av mannskapet ble dømt til fem års fengsel for medvirkning til drap.

En måned senere avgjorde imidlertid ankedomstolen at landet ikke hadde rett til å dømme mannskapet, fordi drapet skjedde i internasjonalt farvann.

Siden den gang skal kapteinen og de seks andre fra mannskapet ha sittet fengslet i påvente av at høyesterett i Emiratene skulle behandle saken.

Emiratene vil dømme selv

— Etter at vi begjærte disse to utlevert, har vi fått muntlig opplyst fra den norske ambassaden at høyesterett i Emiratene mener at landet likevel har jurisdiksjon. Om det er riktig, og hva begrunnelsen i så fall er, vet vi ennå ikke, sier statsadvokat Anne Grøstad.

Avgjørelsen fra høyesterett i Emiratene skal ha blitt avsagt den 27. februar. Nå venter Riksadvokatembetet på å få oversendt en skriftlig versjon av beslutningen, slik at denne kan oversettes til norsk.

— Dette bli avgjørende for hva vi skal gjøre videre. Vi har hele tiden ment at saken skal gå i Norge, men vi får se hva høyesterett i Emiratene skriver, sier Grøstad.

ÅSTED: Drapet skjedde i internasjonalt farvann om bord på "Champion Pioneer".
Arkiv