Et forsøk på et tyveri av en varebil natt til 7. mai 2004 står sentralt i etterforskningen av Trine Frantzen-saken, som gikk over i en ny fase da to menn ble pågrepet og siktet for drapet tirsdag.

Knyttet til taxitur

Etter det BT kjenner til, knytter politiet de to drapssiktede til en taxitur fra en adresse på Nesttun, til adressen der en bil ble forsøkt stjålet natten de mener Trine ble drept.

Spor skal også knytte de to til tyveriforsøket, og politiets teori er at denne bilen skulle brukes til å frakte bort liket av Trine.

Det er uvisst hva som skjedde etter det mislykkede forsøket på å stjele bilen, men begge de drapssiktede har lenge vært i politiets søkelys.

Allerede høsten 2004 fikk 33-åringen status som mistenkt i saken. Samtidig gikk Trines familie ut i media og fortalte at Trine var livredd samboeren sin.

46-åringen tilhører samme miljø som samboeren og Trine, og var i vitneavhør i den innledende etterforskningen av forsvinningssaken.

Han bodde i Øvsttunveien 25 i mai 2004, og var på den samme festen som Trine og samboeren i hybelhuset natten da Trine forsvant.

Notater fra Thune

Politiet vil ikke si hvorfor de har valgt å sikte de to akkurat nå, men etter det BT kjenner til skal det ikke være funnet nye tekniske spor i saken.

Mandag denne uken møtte imidlertid 46-åringen Ola Thune til samtale på et kjøpesenter i Bergen. Thune skal ha hatt flere samtaler med den nå drapssiktede, i forbindelse med forarbeidene til et tv-program.

Politiet skal ha mottatt notater fra minst en av disse samtalene, men politiinspektør Kaare Songstad vil ikke kommentere om det er opplysninger fra disse som førte til pågripelsen.

— Vi sier minst mulig om denne saken før de to blir fremstilt for varetektsfengsling fredag. Det er av hensyn til etterforskningen, sier politiinspektør Kaare Songstad i Hordaland politidistrikt.

33-åringen ble pågrepet i Bjørgvin fengsel, der han sonet en voldsom. Samme kveld ble 46-åringen pågrepet hos en bekjent.

Begge de to stiller seg uforstående til siktelsen.

— Min klient vil gjerne samarbeide med politiet, og la seg avhøre så snart som mulig. Men han erkjenner ikke straffskyld i saken, sier samboerens forsvarer Jørgen Riple.

Rett i avhør

I motsetning til samboeren, gikk 46-åringen rett i avhør da han ble pågrepet tirsdag kveld.

— Min klient har forklart at han var på samme fest som Frantzen og den medsiktede den aktuelle kvelden, og han har fortalt hva han husker. Dette har han gjentatt i sitt siste avhør også, men det er selvsagt ikke enkelt å huske detaljer snart to og et halvt år etterpå, sier mannens forsvarer, advokat Jostein Alvheim.

Han har rådet sin klient til å ikke gå i nye avhør før han får oversikt over saken.

— Han skjønner ikke hvorfor han er pågrepet og tar den meget alvorlige siktelsen veldig tungt, sier Alvheim.

Les mer om saken i BTs papirutgave:

  • Domstol om samboeren: Uberegnelig og farlig
  • Les nyhetsleder Gard Steiros analyse: "... Samme hva som viser seg å være sannheten om Trine Frantzens forsvinning, kan hun ha gjort livet litt tryggere for sine venninner i rusmiljøet ..."
  • Intervju med Trine Frantzens søster: Tror politiet har lært av drapet
Vegar Valde