Mandag ettermiddag ber politiet om forlenget varetekt for mannen i 40-årene.

Han har selv omtalt seg som Stegegjerdets kjæreste, og siktelsen mot ham er tidligere blitt utvidet til å gjelde falsk forklaring.

Ifølge politiet skal han ha snakket bevisst usant om hva han og Stegegjerdet gjorde fra fredag 24. til lørdag 25. oktober i år.

Dette er helgen Stegegjerdet sist ble sett, før hun formelt ble meldt savnet tirsdag den 28. oktober.

Flere dager

Like før helgen ble det kjent at mannen nå også er siktet for legemsbeskadigelse mot Stegjegjerdet.

VG omtalte den utvidete siktelsen først, og fredag kveld la politiet også ut en pressemelding om saken.

Han stiller seg uforstående til det

Trygve Staff, forsvarer, om voldssiktelsen

Etter hva BT forstår, har politiet angitt et tidsrom på flere dager for når den siktede mannen skal ha skadet 22-åringen.

Mistanken skal gå ut på at det skjedde en eller annen gang i løpet av perioden fredag 24. oktober til søndag 26. oktober.

Den vage tidfestingen kan tyde på at det dreier seg om episode uten vitner, men politiet vil mandag formiddag ikke kommentere saken.

De har gjort det klart at de ikke vil si noe mer om anklagene før etter mandagens rettsmøte, som startet klokken 14 i Sogn tingrett i Sogndal.

Møtet pågikk fortsatt klokken 15 i dag.

Regionlensmann Arne Johannessen avviste i formiddag å si noe mer om saken til BT.

Mannen sitter fengslet i en narkotikasak, men er altså også siktet for falsk forklaring, og for vold mot Stegegjerdet.

Siktelsen skal gjelde legemsbeskadigelse etter første straffealternativ — det vil si «mildeste» variant av paragrafen, med en øvre strafferamme på fire års fengsel.

Den samme paragrafen (straffelovens §229) kan også ha seks eller ti års strafferamme, avhengig av skadeomfanget.

- Påført hevelser

BT får opplyst at voldsanklagen mot mannen blant annet baserer seg på at Stegegjerdet, som ble funnet død fredag 14. november, skal være påført flere hevelser i ansiktet.

Etter det BT kjenner til, var det en rekke skader på kroppen hennes da hun ble funnet. Det skal være uklart om skadene er fra naturkrefter eller menneskekrefter.

Hvis en død person har ligget lenge i vannet, er det en krevende oppgave for rettsmedisinere å fastslå årsaken til en skade - og om de er menneskeskapte eller ikke.

Mannens forsvarer, Trygve Staff, sa til BT fredag at hans klient ikke kjenner til noen legemsbeskadigelse.

— Han stiller seg uforstående til det, på en veldig tydelig måte, sa Staff.

Endret forklaring

Tidsrommet fredag 24. oktober-søndag 26. oktober står helt sentralt i etterforskningen av Stegegjerdets forsvinning og dødsfall, som siden midten av november har blitt etterforsket som mistenkelig.

Her er noe av det som er kommet frem om dette tidsrommet gjennom politiets etterforskning:

  • Den siste sikre observasjonen av Stegegjerdet var opprinnelig knyttet til at den nå siktede mannen i 40-årene kjørte henne hjem om formiddagen lørdag 25. oktober.
  • Etter at han ble siktet for falsk forklaring, har mannen forklart at han reiste hjem til Stegegjerdet i 16-tiden fredag 24. oktober, og dro derfra igjen etter ikke altfor lang tid.
  • I 22-tiden samme kveld reiste han tilbake til Stegegjerdet. Hvor lenge han skal ha blitt der da, har politiet foreløpig ikke sagt noe om.
  • Søndag 26. oktober kan også være en aktuell dag for siste observasjon av 22-åringen. Et vitne som opprinnelig mente å ha sett Stegegjerdet nær hjemmet hennes lørdag 25. oktober, endret sin forklaring. Nå mener vitnet at observasjonen av en kvinne med hund var ettermiddag eller kveld søndag 26. oktober.
FUNNET DØD: Veronica Heggheim Stegegjerdet (22). Mannen som nå er siktet for falsk forklaring i Veronica-saken, og for vold mot henne, sier han var 22-åringens kjæreste.
Politiet/privat