Lørdag kveld fikk politiet melding om bråk i Nygårdsparken i Bergen ved 23.30-tiden. En politipatrulje var i nærheten og kom raskt til. Andre patruljer var også kjapt på pletten. De så tre menn løpe, en mot Studentsenteret, to mot Strømgaten. De ble raskt tatt.

— De er siktet for legemsbeskadigelse under særdeles skjerpende omstendigheter. Vi mener de har begått vold mot en utsatt gruppe, de svakeste av de svake, sier politiadvokat Harald Bilberg og sikter til rusmisbrukerne i Nygårdsparken.

Mennene er alle fra Litauen, i 20-årene og arbeider som håndverkere i Bergen. bt.no snakket med et titalls rusmisbrukere i Nygårdsparken tirsdag formiddag.

— Vi har hørt om det som skjedde lørdag kveld, men var ikke til stede. Men vi har jo sett at det har vært mange øst-europeere her den siste tiden som går løs på oss, sier flere.

«Foretrukket helgesyssel»

Politiet har registrert flere tilfeller av vold i helgene mot rusmisbrukerne.

— Det kan se ut som om det er en foretrukket helgesyssel blant noen øst-europeiske menn å gå i Nygårdsparken og banke narkomane, på vei fra vorspiel til videre fest på utestedene i sentrum, legger han til.

— Hvordan kan dere belegge det?

— Flere politipatruljer har den siste tiden fått meldinger om at menn fra Øst-Europa er brutale mot rusmisbrukerne i parken. Det kan godt tenkes at dette ikke blir anmeldt, ettersom mange i miljøet rundt Nygårdsparken kvier seg for å be om hjelp fra politiet.

Ifølge politiadvokaten har flere av rusmisbrukerne som var i Nygårdsparken sent lørdag kveld, fortalt at de ble angrepet av trioen. Noen har også sett andre få bank.

— En kvinne ble kjørt til legevakten med skader, sier Bilberg.

Ber om fire uker

Mennene på 21, 26 og 29 år ble alle varetektsfengslet, men nektet for at de hadde angrepet de narkomane. De satte seg mot fengsling.

Det tok ikke retten hensyn til. To av dem må sitte fengslet i fire uker med isolasjon, mens den tredje er fengslet for to uker.

— Min klient avviser at han har gjort det han er siktet for, og vi mener det er ingen grunn for å si at han deltok i den vold som er beskrevet i siktelsen. Det finnes ikke beviser for dette, sier Kaj Wigum, forsvarer for 29-åringen. Rettens avgjørelse om fire uker i varetekt ble anket på stedet.

Det har ikke lyktes bt.no å komme i kontakt med forsvarerne for de to andre.

VIL FENGSLE: Politiadvokat Harald Bilberg vil fengsle tre litauiske menn for vold mot rusmisbrukere.
RUNE SÆVIG (ARKIV)