— Jeg skal komme tilbake og ta dere, skal 15-åringen angivelig ha uttalt etter at han ble utvist fra Erdal skole for noen uker siden.

Nå er gutten siktet for trusler etter at politiet mener å kunne knytte ham til en video som ble lagt ut på internett. I videoen er det bilder av Erdal skole og referanser til skolemassakrene i Jokela i Finland, Virginia Tech og Columbine i USA.

— Vi oppfatter videoen som en trussel, sier politiadvokat Elisabeth Soglo i Hordaland politidistrikt.

15-åringen ble i går pågrepet og avhørt. Han har ikke ennå fått oppnevnt en forsvarer, men avviser å ha noe med videoen å gjøre. Han ble i går ettermiddag løslatt fra politiets varetekt.


Rektor: Engstelig for pressen | Elevene: Det var litt nifst | Psykolog: Ingen overraskelse

Les også: En person pågrepet | Normal skoledag i dag | Følte seg trygge | Slik var videoen

På institusjon

I videoen spilles sangen «Working Class Hero», som blant annet handler om outsidere som blir plaget, og følelsen av å bli fremmedgjort og utstøtt.

Den siktede 15-åringen skal ha følt seg mobbet, og er ikke lenger elev ved Erdal skole. Han har i en tid vært under barnevernets omsorg.

— Han har vært på en av våre institusjoner på bakgrunn av en vanskelig omsorgssituasjon i hjemmet, sier Geir Kjell Andersland, regiondirektør i Bufetat.

Rektor Leiv Jan Nielsen på Erdal bekrefter at han for noen uker siden ble truet av gutten.

— Etter et langt liv i skolen må man tåle litt av hvert, men det er selvsagt grenser, sier Nielsen. Han vil ikke kommentere episoden med utvisningen.

— Hva tenker du om truslene mot skolen?

— Jeg tror ikke den eller de som står bak ville satt truslene ut i livet, men jeg skjønner at dette er noe som må tas alvorlig, sier rektoren.

Hjelp fra USA

Politiet ble varslet om videoen av en kvinne i England lørdag kveld, som oppfattet videosnutten som alarmerende. Den er nå fjernet fra YouTube.

— Teksten i videoen kunne tolkes som om noe alvorlig skulle skje, og datoen 19. november ble oppgitt, sier lensmann Odd Dale på Askøy.

Allerede lørdag kveld startet Kripos arbeidet med å finne datamaskinen som ble brukt til å legge den skremmende videoen ut på nettet. Etter å ha fått hjelp av amerikanske myndigheter, fant Kripos søndag ut at videoen var lagt ut fra en datamaskin på Askøy kommunes nett. Søndag kveld visste etterforskerne ennå ikke hvem som sto bak videoen, og begynte å planlegge omfattende sikkerhetstiltak til skolen åpnet mandag morgen.

— Vi måtte gjøre noe siden vi ikke visste hvem det var som hadde lagt ut dette, sier lensmannen.

Samtidig jaktet politiet intenst på personer som kunne ha motiv for å lage trusselvideoen.

— Vi satte i gang med å samle inn opplysninger fra forskjellige steder. Vi snakket med en rekke personer, sier Dale.

Beslagla bøker

Etter midnatt natt til mandag mente politiet at de hadde grunn til å mistenke den nå siktede 15-åringen. Natt til mandag oppsøkte politiet institusjonen der gutten bor, men fant ham ikke der. Først i 10.00-tiden i går formiddag ble 15-åringen pågrepet.

— Vi trengte forholdsvis mye folk på skolen. Da vi var ferdige med den mest intensive økten der, dro vi videre. Vi hentet da siktede, enkelte og greit. Han ble pågrepet uten noe problemer, sier Dale.

Politiet ransaket i går rommet til 15-åringen på institusjonen der han bor.

— Det er gjort beslag som vil bli sjekket nærmere. Jeg ønsker ikke å kommentere hva som ble beslaglagt, sier lensmann Dale.

Etter hva BT kjenner til, skal politiet ha funnet litteratur de karakteriserer som «interessant» for saken.

Etterforskerne forsøker fortsatt å finne ut hvilken datamaskin trusselvideoen ble laget på. Så langt skal det ikke være noen tekniske bevis som knytter den siktede 15-åringen til videoen.

— Vi er ikke ferdige med disse undersøkelsene, sier Dale.

BLE TRUET: Rektor Leiv Jan Nielsen (t.v.) på Erdal skole ble for noen uker siden truet av 15-åringen som nå er siktet for å ha laget en trusselvideo mot skolen. Ifølge lensmann Odd Dale inneholdt videoen referanser til skolemassakre. Teksten kunne tolkes som at noe alvor-lig skulle skje på skolen.
Silje Katrine Robinson
Silje Katrine Robinson