Digre campingvogner med telt står tett i tett. Campingbord med hvite duker er pyntet med plastblomster. På røslige hytteterrasser nyter foreldrepar en sen frokost, mens barna plasker i bassenget. Buede hardangerfjell ligger som en ramme rundt, og på fjorden glitrer solen.

Ved inngangen til campingplassen er fem stjerner sirlig skåret inn i gjerdet av tre. «Velkommen til Hardangertun hytter og camping». Stikkordet er komfort. Sauna, kino, basseng med utsikt over fjorden og et av Norges eldste boblebad.

Varmekabler og to terrasser

Her har det vært camping siden 1954, og samme mann har stått ved roret hele veien: Kinsarvikingen Nils Instanes. Han arrangerte skjønnhetskonkurranse på campingplassen, og det måtte settes opp ekstrabusser fra Odda og Eidfjord, før han dro til USA for å søke lykken. Da skrev lokalavisen hjemme at «Ung nordmann har åpnet restaurant i California med bunadskledde damer». I USA markedsførte han campingplassen hjemme i Kinsarvik med slagordet «There is a fjord in your future».

I 1979, etter 18 år i Junaiten, kom han tilbake til Norge. Derfra hadde han med seg nye ideer om campingstandard.

— Jeg bygde store hytter ved elven med varmekabler, videospiller og to terrasser. Folk i bygda var litt skeptiske. Men utviklingen har nå gått i den retningen, sier Instanes.

Økte krav til komfort

På en benk i familieparken et steinkast unna campingplassen sitter Solbjørg Birkeland fra Valen og slikker sol. Hun har campingvognen sin fast i Kinsarvik, og har feriert på Hardangertun siden hun var barn.

— Da jeg var liten, var det ikke noe basseng her, bare dyr. Det skal være litt mer luksus nå, sier hun.

Luksuscamping øker i popularitet, ifølge NHO Reiseliv.

— Folk på campingferie stiller stadig større krav til faciliteter på plassene både når det gjelder sanitæranlegg, hytter, innretning for bobiler og aktivitetstilbud, sier fagsjef Bjørn Ketilsson.

Han tror det skyldes en generell samfunnstrend.

— Også på hotellmarkedet stiller folk økende krav til komfort, sier han.

Dropper fergen, kjører rundt

Ved bassenget har nederlenderne Jack Odijk, Erik Hofman og Harmen van de Wetering tatt plass i solstolene. De er på guttetur i Norge, og har hentet frem badebuksen for første gang på turen. Komfortcamping går rett hjem hos dem.

— Fine greier, dette. Men hvor er karaoken?

Jack ser på kameratene og flirer.

Rundt bassenget står store vogner, bobiler og andre campingpalasser. Inni en stor, brun veteranbuss sitter en ungeflokk og ser på Kaptein Sabeltann på dvd. Det er familien Elvik fra Veland i Lindås som er på tur. De har gjort den gamle bussen om til et mobilt langhus. Her er rikelig med benplass og stort soverom med dobbeltseng bakerst.

— Så sant vi har sjansen, drar vi av gårde med bussen. Vi slapper av og koser oss på denne måten, sier mor Britt Helen Elvik.

Rundt bussen har familiens slektninger slått leir med sine campingvogner.

-Vi er over 20 personer til sammen, sier Britt Helen.

Familien planlegger å gjøre det til tradisjon å samle slekten i Kinsarvik hver sommer. De stortrives med å busse rundt på Vestlandet. Eneste problemet er fergene, som de mener stikker kjepper i hjulene på dem.

— Det er så dyrt å ta med bussen over. Så vi kjører rundt fjorden så ofte vi kan, sier far Kjetil Elvik.

TUT OG KJØR: Da familien Lie fra Os skulle på ferie kjøpte pappa Bjørn Lie den gamle russebilen «Ugly Betty». Johannes Dyrdal Lie fyrer løs fra bagasjerommet.
Silje Katrine Robinson
HARDANGERTUN RUNDT 1960: Kjøleskapet var i en bekk og vannet kom fra en brønn. Det har utviklet seg veldig. Først var det populært med telt og bil eller sykkel og telt. Så kom det campingvogner og store fortelt, deretter kom campingbilene, sier Nils Instanes.
privat
FISKER I SOLNEDGANG: Thomas Burbaum fra Tyskland lar bok være bok og nyter isteden utsikten.
Silje Katrine Robinson
BALLERINAER: Silje Nystrand (5 ½) og Kari Hauge Vatnøy (10) har funnet seg en åpen flekk på den smekkfulle campingplassen i Kinsarvik.
Silje Katrine Robinson
CAMPINGGENERALEN: I 1979, etter 18 år i USA, kjøpte Nils Instanes (79) dette boblebadet til campingplassen. Jeg var nummer to i Norge som fikk boblebad, sier han. Engelske fruer på busstur i Norge stakk ofte innom for å ta seg et bad, og blondinene kom ut igjen med grønt hår fordi messingdelene korroderte. Delene er nå byttet ut.
Silje Katrine Robinson