Det bekrefter politiadvokat Asbjørn Onarheim, ansvarlig jurist for den nye Monika-etterforskningen, overfor BT.

32-åringen er siktet for å ha drept Monika Sviglinskaja i 2011.

Han ble pågrepet 20. oktober i år, etter delvis DNA-treff fra åstedet.

— Det er blitt anbefalt at siktede går gjennom en full judisiell observasjon. I alvorlige saker er det nærmest rutinemessig, sier Onarheim.

- Sammensatt

For halvannen uke siden meldte BT at politiet hadde engasjert psykolog Knut Dalen til å gjennomføre en såkalt prejudisiell undersøkelse av den den siktede 32-åringen.

Hva de skal se etter og observere, er sammensatt

Asbjørn Onarheim, politiadvokat

Nå har Dalen altså anbefalt at en mer omfattende og dyptgående undersøkelse bør gjennomføres.

Dalen er spesialist i klinisk psykologi og har lang erfaring fra judisielle observasjoner av siktede personer. Han blir selv med på de videre undersøkelsene i Monika-saken.

Dalen får med seg psykiater Gunnar Johannessen. Johannessen er med i Rettsmedisinsk kommisjon og kjent blant annet for at han var med på å vurdere de ulike erklæringene i Breivik-saken etter 22. juli.

Ifølge politiadvokat Onarheim er de sakkyndiges oppdrag å observere 32-åringen med henblikk på blant annet psykotiske og bevisstløse tilstander.

— Hva de skal se etter og observere, er sammensatt, sier Onarheim.

Kort fortalt skal de sakkyndige vurdere om en tiltalt var tilregnelig eller ikke i gjerningsøyeblikket - noe som er vesentlig for dommerne i en eventuell rettssak.

Tilregnelighetsspørsmålet er avgjørende for hvilken straff man kan dømmes til. For eksempel kan psykotiske personer ikke sitte i fengsel.

Planlagt flere avhør

Etter at den siktede 32-åringen onsdag denne uken var i sitt første, ordentlige avhør, sier påtaleansvarlig Onarheim at siktede har sagt ja til flere avhør.

— Han er villig til å forklare seg, sier politijuristen.

- Skaper det problemer for dere å gjennomføre avhør samtidig med at 32-åringens psyke er til vurdering?

— Avhør og observasjon går stort sett alltid parallelt i slike saker. Erfaringsmessig er det nokså uproblematisk, sier Onarheim.

I tillegg til avhøret onsdag, fikk politiet et kort avhør av 32-åringen samme dag som han ble pågrepet.

Det avhøret, 20. oktober, ble avbrutt etter kort tid på grunn av siktedes helsetilstand.

Den drapssiktede skal ikke ha blitt konfrontert med DNA-treffet i det første avhøret.

Onarheim vil ikke kommentere om DNA-sporet fra åstedet, som er politiets sterkeste mistankegrunnlag mot 32-åringen, var fremme i avhøret denne uken.

I midten av neste uke skal tingretten ta stilling til om 32-åringen skal sitte videre i varetekt.

SIKTET: Denne 32 år gamle mannen fra Litauen er siktet for å ha drept Monika Sviglinskaja (8). Mannen bodde i hjemmet hennes en periode før dødsfallet i 2011, som samboer med 8-åringens mor. Han nekter straffskyld.