Onsdag kveld var tre voksne menn ute på Hornindalsvatnet i Nordfjord. Da så de sjøormen og tok bilde av den.

— Klokken var om lag 21.30. Vi hadde først vært på dugnad, etter å ha sett fektefinalen og tok vi en tur på sjøen. Plutselig fikk vi øye på sjøormen, den var ikke mer enn 70 meter fra oss, forteller Andreas Solvik til bt.no.

To tok bilder

To av karene i båten tok bilde av sjøormen, mens den tredje styrte mot båten bort til ormen.

— Da vi kom bort var det bare krusninger igjen på vannet, sier Solvik.

- Kan dere ha blitt lurt av en kabel eller sett en ål?

— Nei, vi er alle tre vokst opp langs Hornindalsvatnet. Vi er overbevist om at det vi så var sjøormen. Den bevegde seg vestover, forteller Solvik til bt.no, mens han spiser frokost på terrassen og ser utover vannet.

— Buktet seg bortover

Til avisen Fjordingen bekrefter de to andre i båten, Arvid Otterdal og Finn Nyhammer, historien.

— Vi så det alle tre. Det var helt stille på vannet og fullmåne. Den buktet seg bortover, sier Otterdal til Fjordingen.

Hornindalsvatnet er Europas dypeste innsjø. Den er 514 meter dyp.

- Speiler seg i måneskinnet

- Dere kan ikke ha blitt lurt på noen måte eller forsøke å lure oss?

— Nei, dette er ikke noe photoshop-tull. Vi hadde vært på dugnad med jaktlaget og kjørte bil alle tre. Og ja, vi var klink edru, sier Solvik til bt.no.

53 år gamle Solvik, forteller at han helt fra han var liten har hørt historier om sjøormen, men at han aldri før har sett den.

— Hotelleier Ola Raftevold, fortalte at sjøormen ofte kom opp for å speile seg i måneskinnet. Onsdag var det stille på vannet og fullmåne, sier Solvik.

- Blir skremt av båter

Anne Raftevold er datter av hotelleier Ola. Hun har hørt mange historier om sjøormen.

— Min far sa alltid at han hadde sett den, og hvis det skulle være en sjøorm et sted, måtte det jo være i Europas dypeste innsjø, mente han.

— Jeg tror derfor på at den virkelig finnes, sier Raftevold til bt.no.

Raftevold hotell var i familien i 145 år inntil det ble solgt i januar i år. Historiene om sjøormen i Hornindalsvatnet har blitt fortalt fra generasjon til generasjon.

— Da det kom dampbåt på vannet rundt 1880, ble det sagt at ormen ble skremt av trafikken. På 1950-tallet kom det motorbåter, noe som ikke gjorde livet enklere for sjøormen. Nå har det ikke vært fast båttrafikk på vannet på mange år. Det kan være grunnen til at den viser seg, mener Raftevold.

Den vennlige ormen

Varaordfører Idar Nygård i Hornindal kommune synes det er stas at sjøormen igjen har valgt å vise seg.

— Ifølge gamle sagn og rykter er det mange som har sett ormen. I perioder snakkes det mye om den i bygden, sier Nygård til bt.no.

Han tror ikke sjøormen har onde hensikter.

— Så langt har den ikke gjort innbyggerne noe. Da synes vi det er helt greit å ha den i vannet. Jeg har aldri hørt historier om at den skal være farlig, sier han.

Biskopen og sjøormen

Med ujevne mellomrom dukker det opp sjøormer. De konkrete bevisene er det heller dårlig med. Fortellingene om sjøormene er mange, også i norsk historie.

Så mange at biskop Pontoppidan, selv lenge skeptiker, samlet vitnesbyrdene i åttende kapittel i sin stort anlagte «Det Første Forsøg paa Norges Naturlige Historie» fra 1755.

Her kan du se Digitalarkivets nettutstilling om sjøormen i Norge.

Sjøorm eller ikke? Si din mening i kommentarfeltet!

SIKKER I SIN SAK: Arvid Otterdal (t. v.), Finn Nyhammer og Andreas Solvik studerer bildet de tok kvelden før.
BENGT FLATEN, FJORDINGEN
HISTORISK SJØORM: Denne sjøormen ble tegnet etter at den ble sett i august 1746, om lag en mil utenfor Molde. Biskop Pontoppidan ble overbevist etter vitnesbyrdet til overlos i Bergen Lorentz de Ferry
ORGINALEN: Slik ser bildet av sjøormen ut, før en zoomer det inn.
ANDREAS SOLVIK