I begynnelsen av mars starter den omfattende rettssaken mot de seks sigøynerne i alderen 20 til 41 år. Alle må svare for menneskehandel med barn i alderen fra 13 til 17 år. De mindreårige jentene skal ha blitt tvunget til å stjele, selge falske gullvarer, i tillegg til å tigge penger.

De var i en sårbar situasjon, ifølge tiltalen, blant annet på grunn av lav alder, analfabetisme, mangel på penger til mat, bosted og returbillett.

Saken kom opp i oktober 2010. Da ble to av jentene pågrepet for butikktyveri av politiet i Bergen. Da de voksne i reisefølget etterlyste barna, fattet politiet mistanke om at noe var galt. Etterforskningen startet.

— Sigøynertradisjon

— Min klient nekter for alt han er tiltalt for. Nårtiltalen er tatt ut av Kongen i statsråd, er sakenpolitisk.Det er utrolig at den rødgrønne regjeringen synes det er greit at norsk rettsvesen skalstraffeforfølge de aller fattigste i Europa, for forhold begått i blant annet eget land og som ikke straffeforfølges i hjemlandet. Og hvorfor skal poltiiet i Bergen iretteføre forhold begått i Sverige? Har ikke politiet i Bergen tillit til svensk rettsvesen?Melodien er jo at politiet i Norge har for få ressurser, sier Are Bohne, forsvarer for en av de tiltalte.

Han viser til at en av seks er tiltalt for å ha giftet bort sin sønn mot medgift i Romania.

— Dette er jo i tråd med sigøynertradisjonen, og straffeforfølges ikke i Romania. Så sier den norske regjeringen ja til dette. Komplett uforståelig,mener Bohne.

Statsadvokat Arild Oma presiserer at regjerningen ikke har tatt stilling til bevisene i saken. Han forklarer hvorfor saken ble behandlet i statsråd.

— Det skyldes at det er forhold begått av utlendinger i utlandet. Dermed får saken en betydning for Norges forhold til andre nasjoner, sier Oma, som innrømmer at det er første gang han fører en sak, som har vært oppe i statsråd.

-De er på en måte en stor familie. Ett av parene er gift, en av de tiltalte er gift med en av de fornærmede og en sønn av det tiltalte ekteparet er også gift med en av de fire jentene, sier statsadvokat Oma til NTB.

- Giftet bort

En av de tiltalte må svare for å ha medvirket til at en mindreårig jente ble voldtatt i forbindelse med fullbyrding av ekteskap etter romfolkets tradisjon.

Dette skal ha skjedd i Romania i 2008. En annen av skal ha medvirket til voldtekt av en jente i Sverige høsten 2010. Tiltalen inneholder også påstander om seksuell omgang med barn under 14 år.

En av sigøynerne er tiltalt for å ha giftet bort en mindreårig jente tre ganger, først i 2008, deretter de to påfølgende årene. For dette skal det ha blitt betalt cirka 20.000 euro.

Tre av de tiltalte skal ha overført til sammen mer enn 700.000 kroner som politiet mener stammer fra straffbare handlinger til mennesker i Øst-Europa.

Mistet barn

Advokat Ole Petter Grythe Hoff representerer en av de tiltalte kvinnene. Hun ble gravid i varetekt og mistet sitt barn da hun aborterte

— Hun forstår ikke hvorfor hun er tiltalt. Hun er i sorg over å ha mistet sitt barn. Hun føler ikke at norsk politi, tingrett eller lagmannsrett tar menneskelige hensyn, sier han.

Tom Barth Hofstad representerer kvinnens mann.

— Min klient har aldri ønsket eller villet å overtre loven. Han har fulgt en flere hundre år lang tradisjon, og har aldri hatt tanke for å påføre noen noe ufrivillig av noe slag. Dermed er ikke lovens krav til forsett oppfylt. Dersom myndighetene skulle ha fulgt opp saken med noe, måtte det ha vært en barnevernssak, i håp om at ingen sigøynere med barn skulle tørre å komme til Norge, sier han.