Så var ventetiden over. Klokken 12.00 tok dronning Sonja Bybanen som aller første passasjer. En halvtime før tyvstartet festen på Festplassen. Vi sender direkte derfra, og kommer med løpende oppdateringer både fra Nesttun, Sletten og Kaigaten utover dagen.

Bybanefesten på Festplassen startet med egen sang — fremført av Guttene: «Bybanen den er på plass, bybanen den går på gass...»

— Hjertelig til lykke med dagen. Dette er en stolt dag for Bergen, sa byrådsleder Monica Mæland da hun holdt sin åpningstale fra Festplassen.

— Vi har hatt noen epsioder den siste tiden. Men det er jo nettopp poenget med en lang testperiode, sa Mæland, og pekte på de mange uhellene de siste ukene.

— Bergen er utenkelig uten Brann, Fløibanen, Fisketorget eller Bryggen. På samme måten er jeg sikker på at Bybanen vil bli et landemerke og feste seg innerst i sjelen til bergenserne, sa fylkesordfører Torill Selsvold Nyborg.

Blomsterbarn

Hennes Majestet dronning Sonja ankom Nesttun presis klokken tolv til stor jubel fra publikum.

Byrådsleder Monica Mælands datter, Mille Mæland (4), overrakte blomster til dronningen.

Dronning Sonja lot seg underholde av Midtun og Paradis barnekor før hun spaserte om bord i Bybanen, fullstappet av prominente gjester.

Langs hele traséen har folk tatt oppstilling for å få med seg åpningsturen.

— Enestående, sa dronningen da hun steg ut av Bybanen i Kaigaten.

Bybaneboller...

  • Veldig koselig oppgave å dele ut boller i dag. Folk er veldig hyggelige og overrasket over at det er gratis. Turistene lurer på hva det dreier seg om. Jeg sier «opening av city light rail», men vet ikke om det er riktig. Men når de hører at dronningen kommer, blir de, sier Ingebjørg Eide, en av mange med oransje t-skjorter på Festplassen akkurat nå.

Sissel Beate Gussiås har tatt fri fra jobben for å få med seg åpningen.

— Dette er så flott at jeg vil ha med meg denne historiske begivenheten. Det er en ære å være til stede, sier hun.

Venninnene Anne Marie Tyssedal, Margunn Christiansen og Jorunn Nordanger gleder seg til å se dronningen.

— Vi håper vi får sett henne når vi først er her, sier de.

Saken oppdateres...