For halvannet år siden, 18. mai 2013, døde den kurdiske kvinneforkjemperen Shilan Shorsh (39) i en brann på sitt eget soverom.

Sist måned gjenopptok politiet etterforskningen. Hovedspørsmålet: Satte Shorsh selv fyr på soverommet sitt, eller ligger en straffbar handling bak?

Sjikane og dødstrusler

— Slik det ser ut nå, vil vi være ferdige med de nye arbeidsoppgavene i saken i løpet av neste uke, sier politiinspektør Tore Salvesen, stasjonssjef i Bergen vest.

39 år gamle Shors - kjent i Bergen som kvinnerettighetsforkjemper, politiker og aktivist - hadde i lang tid før dødsbrannen fortalt folk rundt seg om sjikane og dødstrusler.

I slutten av oktober begynte politiet sitt nye arbeid, blant annet med å gå gjennom Shorsh’ arkivskap. De ble ikke undersøkt i den opprinnelige etterforskningen.

En rekke avhør er tatt, en del avhør gjenstår

Tore Salvesen, politistasjonssjef

39-åringen skal ha vært svært redd for innholdet i skapene, som sto i et kontorfellesskap i Bergen sentrum.

Om innholdet i arkivet forteller noe som helst om hvorfor Shorsh døde, vil Salvesen ikke gå inn på ennå.

Han vil kun bekrefte at de har «åpnet arkivskapene, beslaglagt innholdet i dem og gjennomgått materialet».

HOLDER TETT: - Om vi finner noe nytt, vil vi gå ut med det på en dertil egnet måte, sier Tore Salvesen, politistasjonssjef i Bergen vest. Han vil foreløpig si minst mulig konkret om de nye undersøkelsene rundt Shilan Shorsh og brannen hun døde i.

— Om vi fant noe av interesse eller ikke, vil jeg ikke kommentere, sier Salvesen.Den tidligere lederen for kontorfellesskapet har sagt at hun fortalte politiet om arkivskapene kort tid etter brannen. Politiinspektør Salvesen har parert med at de ikke kjente til disse skapene.

Statsadvokaten avgjør

I slutten av neste uke vil den nye gjennomgangen av Shilan Shorsh-saken ha holdt på en måned.

Når politiet da etter planen setter strek, går de til statsadvokaten med etterforskningsmaterialet.

— Statsadvokaten skal gå gjennom den totale etterforskningen og si om det er ting ved saken som må belyses ytterligere, sier Salvesen.

Saken blir sendt til statsadvokaten med en innstilling, eller anbefaling, fra politiets side. Men det er opp til statsadvokaten å avgjøre om etterforskningen er god nok.

Hvis svaret er nei, kan politiet få saken i retur - sammen med en «smørbrødliste» med nye etterforskningsskritt.

- Dertil egnet måte

Politiet henla opprinnelig dødsbrannsaken i juni 2013. Hva som nå kan bli resultatet, etter en måned med nye undersøkelser, vil politiet absolutt ikke spekulere i.

- Er det noen som har fått status som mistenkt eller siktet?

— Det er en etterforskningshemmelighet og ikke noe jeg kan gå ut med. Det jeg kan si er at om vi finner noe nytt, så vil vi gå ut med det på en dertil egnet måte.

Det samme sier politiadvokat Janne R. Heltne, påtaleansvarlig jurist.

— Jeg vil ikke si noe om status for saken mens undersøkelsene pågår. Hvis det er noe nytt, vil vi komme ut med det, sier Heltne.

Avhør gjenstår

Flere personer som var i kretsen rundt Shorsh - både støttespillere og andre i det kurdiske miljøet - har fortalt at de ikke er kalt inn til avhør i forbindelse med de nye undersøkelsene av dødsbrannen.

SV-politiker Oddny Miljeteig er blant dem som har uttrykt overraskelse over at hun ikke er blitt kalt inn til avhør.

Salvesen sier at en rekke avhør er tatt, og at «en del» avhør gjenstår.

Politiet har også snakket med flere personer som de ikke har funnet grunnlag for å avhøre formelt.

— Vi har avhørt flere vitner som ikke var med i den opprinnelige etterforskningen. Avhør er gjort både på politistasjonen og på telefon, forteller sjefen for politiet i Bergen vest.

HEDRET: i 2006 mottok Shilan Shorsh Bergen kommunes likestillingspris, for sitt arbeid for kvinners rettigheter. Hun omkom i en brann i Fyllingsdalen i mai 2013. ARKIVFOTO: BT
Bergens Tidende