—  Man kan ikke bruke hendelsene på Utøya til å argumentere for generell bevæpning av politiet, sier politimester Arne Hammersmark i Gudbrandsdal politidistrikt.

BT har snakket med 25 av landets 27 politimestre. Alle er imot at norske politifolk skal bære våpen. Flere av dem avviser at Norge vil bli tryggere av at politiet går rundt med våpen på seg til enhver tid.

— Det vil heller virke mot sin hensikt og skape større risiko for skader. Du kan tenke deg hendelser for eksempel ved husbråk eller ved slåssing i et bysentrum, hvor man kan risikere at noen får tak i tjenestemannens skytevåpen. I tillegg vil vi kunne risikere at kriminelle i større grad bevæpner seg. Fremskutt lagring av våpen i politibiler er godt nok, sier Hammersmark, som var visepolitimester i Rogaland da tjenestemenn derfra havnet i skuddveksling under Nokas-ranet i 2004.

- ** Lytt til politifolkene**

Leder Sigve Bolstad i Oslo politiforening håper politimestrene ikke sier nei til bevæpning nærmest av gammel vane.

—  Det er viktig at ingen er forutinntatt, men at vi ser med friske øyne på dette. Våre medlemmer føler disse problemstillingene på kroppen hver dag, og det er viktig at de også lyttes til, sier Bolstad.

Han har ledet en arbeidsgruppe som har utredet spørsmålet om generell bevæpning av norsk politi. Rapporten deres danner grunnlaget når Politiets Fellesforbund (PF) i november skal si ja eller nei til generell bevæpning på årets landsmøte.

— Dette har vært et stadig hyppigere tema for medlemmene våre. Arbeidsgruppen har blant annet gjennomført en undersøkelse blant rundt 8000 PF-medlemmer, og den gjengse tilbakemeldingen er at de ser at samfunnet stadig blir hardere. Våpenbruk og organisert kriminalitet har økt. Man kan ikke være naiv og tro at man kun treffer på knyttneven når man er ute på patrulje, sier Bolstad.

Terrorhandlingene i Oslo og på Utøya i sommer må også spille inn i vurderingen, mener Sigve Bolstad.

— Noe annet ville vært merkelig. Vi i arbeidsgruppen har ikke dratt noen konklusjoner om 22. juli, det er det en egen kommisjon og interne evalueringer som står for.

Men vi mener det som skjedde denne dagen bør være en del av bakgrunnen når man skal vurdere bevæpning, sier Bolstad.

Skyter sjelden

Årlig løsner norsk politi skudd mellom 0 og 6 ganger, viser statistikk fra Politidirektoratet. Siden 2002 har norsk politi avfyrt skudd i 25 situasjoner, og truet med å bruke skytevåpen i 619 tilfeller. Den siste nasjonale tellingen av bevæpningsordrer er fra 2009, da politiet bevæpnet seg 2358 ganger. Det er en nedgang på 12 prosent fra 2005.

I Hordaland holder politimester Geir Gudmundsen på at dagens ordning bør opprettholdes.

—  Vi har i dag et system der vi kan bevæpne manneskaper på en enkel og grei måte, som tilfredsstiller behovet, sier han.

Politimesteren mener det er en fordel at politifolk ikke har for lett tilgang på våpen.

—  Oppgaveløsningen preges av de maktmidlene man har tilgang til. Uten våpen i beltet må man se på alternative løsninger, sier han.

Elektrosjokkvåpen

Konstituert politimester Torbjørn Aas i Vestfinnmark politidistrikt er en av dem som offentlig har tatt standpunkt mot generell bevæpning i politiet.

— Spørsmålet man må stille seg er om publikum og politifolk blir tryggere dersom vi er bevæpnet. Jeg mener at svaret er nei. Politiets tjeneste kan tryggest utføres uten våpen, sier Aas.

Han vil likevel ikke utelukke at det er rom for forbedringer i dagens regelverk.

— Jeg er åpen for å se på om dagens ordning kan utvikles videre. I spranget mellom batong og skytevåpen kan det kanskje være rom for å utstyre politiet med elektrosjokkvåpen, for eksempel, sier han.

PS: Det har ikke lyktes BT å komme i kontakt med politimestrene i Sør-Trøndelag og Romerike.

Bør politiet bære våpen? Si din mening under!

SIER NEI: Politimester Geir Gudmundsen.
TOR HØVIK